Index Vakbarát Hírportál

Európai Parlament: kevesebb cukrot a bébiételekbe!

2016. február 1., hétfő 00:26 | aznap frissítve

Megvétózta az EP az Európai Bizottság bébiételek összetételére vonatkozó javaslatát a januári plenáris ülésen, mert az túl magas cukortartalmat engedélyezett. Keith Taylor zöldpárti, brit EP-képviselő szerint „az elhízás a legnagyobb egészségügyi probléma, amellyel a 21. században szembe kell néznünk, ki akarná, hogy a gyerekek édesszájúak legyenek?”.

„Az Európai Bizottság javaslata szerint 30 százalék maradt volna a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek cukortartalma. Ez ellentétben áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által egészségesnek ítélt 5 százaléknál, illetve a 10 százalékos küszöbnél. Ezért egyértelmű, hogy az EP-képviselők éltek a lehetőséggel és nemet mondtak az Európai Bizottságnak, mondván:

Kevesebb cukor kell, a babák így is elég édesek.

Az elhízás a legnagyobb egészségügyi probléma, amellyel a 21. században szembe kell néznünk, ki akarná, hogy a gyerekek édesszájúak legyenek?” – tette fel a kérdést Keith Taylor, zöldpárti brit EP-képviselő.

„A Bizottságnak most új javaslattal kell előállnia, amely jobban tükrözi a Parlament állásfoglalását. Egyszerű, adalékoktól mentes bébiételeket szeretnénk, ez minden. Reménykedem benne, hogy komolyan veszik a Parlament álláspontját, mert az EP-képviselők nagyon alaposan megvizsgálják a következő javaslatot, és ha kell, ismét visszautasítják. Nagy többségünk úgy véli, hogy csökkenteni kell a cukortartalmat, ezért vétóztuk meg a mostani szöveget.”

A Parlament állásfoglalása szerint „a nem megfelelő táplálkozás világszerte a betegségek és az elhalálozás messze legfontosabb kiváltó oka”. 

„A környezetvédelmi szakbizottságban egy olyan, a közlekedési lámpák jelzéseihez hasonló címkézési rendszeren dolgoztunk, ahol azokat az ételeket jelöltük volna meg, amelyeknek magas a cukor-, só- vagy zsírtartalma. Sajnos a gyártók ellenzik a rendszert, ezért nem tudtuk keresztülvinni a Parlamenten.

Átláthatóbbnak kell lennie, hogy milyen anyagokat tartalmaz az étel, amit megeszünk manapság. »Az vagy, amit megeszel«, tartja a mondás, és a Parlamentnek kiemelt szerepe van abban, hogy tegyen a fenntartható, egészséges táplálkozásért. A felesleges cukrot, sót és zsírt tartalmazó ételek a felnőttek számára is egészségtelenek, nem csak a gyermekeknek, ezért tovább folytatjuk a munkát, hogy a csomagolt ételeket vásárlók minél több információhoz jussanak” – vélekedett Keith Taylor.

Rovatok