Index Vakbarát Hírportál

Nem állunk rosszul feketemunkában

2016. február 2., kedd 23:38 | aznap frissítve

Az EP európai fórumot hozna létre a feketemunka ellen. Magyarországon tavalyelőtt közel ötezer munkáltató foglalkoztatott bejelentés nélkül alkalmazottakat.

Az Európai Parlament Strasbourgban elismerte, hogy a „feketemunka” európai szintű probléma, amely nemcsak a munkavállalókra gyakorol negatív hatást, de az állami adóbevételekben és szociális hozzájárulásban is súlyos hiányokat okoz. A tagállamokban nem ritka a 15-20 százalékos feketefoglalkoztatás sem, ezért az Európai Bizottság támogatja egy platform felállítását, amelynek feladata a tagállami jó gyakorlatok cseréje és a szakmai és érdekvédelmi munka erősítése lesz.

Magyarországon a Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2013-as jelentése alapján az ellenőrzésük látókörébe került munkáltatók 12 százalékánál dolgoztak feketemunkások, emlékeztetett Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő. Kósa üdvözölte a feketemunka felszámolását célzó platform felállítását, mert az tiszteletben tartja a tagállami hatáskört és elősegíti a bejelentett munkavállalást, a foglalkoztatottak biztonságát és a döntéshozók munkáját a foglalkoztatáspolitika terén. Az EUrologusnak eljuttatott közleményében arról írt, hogy Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 4780 munkáltató foglalkoztatott bejelentés nélkül munkavállalókat 2014-ben.

Az európai uniós statisztikák szerint Magyarország 2013-ban Csehország és Luxemburg között helyezkedett el a be nem jelentett munkavégzés tekintetében. Az Eurobarometer egyik közvéleménykutatásában sem állunk rosszul: amikor arról kérdezték az embereket, hogy az elmúlt évben vásároltak-e úgy árut vagy szolgáltatást, hogy nem kaptak róla számlát, 2007-ben 12 százalékuk, három éve pedig 11 százalékuk mondott igent. Görögországban ugyanez az arány 30 százalékra rúgott 2013-ban.

A bejelentés nélküli foglalkoztatás vizsgálatakor az egyik legnehezebb rész a feketemunka terjedelme, amely a legtöbb esetben rejtve marad. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa, Marianne Thyssen a keddi parlamenti vitában kiemelte: leginkább a kis- és közepes vállalkozások (KKV) területén terjedt el a bejelentés nélküli munkavégzés. 

Georgi Pirinski bolgár szocialista EP képviselő, a téma parlamenti felelőse szerint a be nem jelentett munkavégzésnek számos negatív hatása van, tisztességtelen versenyt eredményez, a tagállamok pedig adóbevételektől és társadalombiztosítási járulékoktól esnek el. Ugyanakkor komoly hátránya van a munkavállalók számára is: „A feketemunkát végzőktől gyakran megtagadják az alapvető szociális és munkaügyi jogokat”.

Pirinski elmondta: „A platform alapvetően az információk gondos vizsgálatának és a legjobb gyakorlatok megosztásának a helye”, amely különösen fontos a határokon átnyúló be nem jelentett munkavégzés esetén.

Rovatok