Index Vakbarát Hírportál

Hogyan működik az Európai Parlament?

2016. április 8., péntek 13:13

2016. április 9–16. között közel kétszáz európai középiskolás Budapesten modellezi az EP működését: az Európai Unió problémáira bizottsági és plenáris üléseken keresnek megoldást. A budamep16-ra érkező diákokat az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Deutsche Schule Budapest látja vendégül.

Az egyhetes rendezvényen az Európai Parlament működését modellezik: a problémákra bizottsági üléseken keresnek megoldást, majd egy formális lobbit követően az Országház Felsőházi üléstermében tartott, kétnapos plenáris ülésen vitatják meg a határozati javaslatokat. A 26 európai országból érkező diákok tíz különböző bizottságban foglalkoznak az Európai Unió egészét érintő problémákkal, így többek között migrációval, biztonságpolitikával, klímaváltozással, energiahatékonysággal és a nők jogaival is.

Az Európai Parlament Modell (Model European Parliament, MEP) egy holland kezdeményezésű, összeurópai ifjúsági mozgalom, amelynek keretében 1994 óta rendeznek nemzeti, regionális és nemzetközi üléseket. A program célja, hogy a résztvevő diákok informális tanulás során gazdagodjanak kulturális, politikai és közéleti ismeretekkel. Az egyhetes szerepjáték során a résztvevők olyan ismeretekre tesznek szert, amelyek a hagyományos iskolai tanagyagból kimaradnak. 

A rendezvény megnyitóját 2016. április 11-én, 09:00-kor rendezik az ELTE Gólyavárában (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8.), amelyen Hollandia nagykövete, Erdődy Gábor, az ELTE nemzetközi rektorhelyettese, és Balázs Péter, a Közép-európai Egyetem egyetemi tanára, az Európai Bizottság korábbi biztosa, volt külügyminiszter is felszólal.

Rovatok