Index Vakbarát Hírportál

Most legyen nagy a szája!

2016. május 15., vasárnap 23:38

Most Ön is kérdezhet az Európai Néppártba a Híd és az MKP színeiben bekerült magyar EP-képviselőktől! Az Európai Parlament meghatározó döntései és működése mellett a szlovákiai választás után előállt helyzetről – a Híd tagja az új kormánykoalíciónak, az MKP megint a küszöb alatt maradt –, az Európa Tanács szlovák elnökségéről, a menekültpolitikáról, a visegrádi együttműködésről, vagy éppen Magyarországról. Küldje el a kérdéseit ide, a legérdekesebbeket továbbítjuk, és a képviselők válaszolnak rájuk.

Az Európai Parlamentben a Híd és az MKP képviselője is a Fideszt és a KDNP-t is magában foglaló Európai Néppárt frakciójának a tagja, de a két szlovákiai párt között hosszú évek óta éles vetélkedés zajlik.

Még 2014 elején a két párt EP-listavezetőivel készített interjúnkból kiderült, hogy az ellentétek nem szakmai, vagy ideológiai jellegűek, hanem inkább a múltbeli sérelmekben gyökereznek. Teljes volt az egyetértés például abban, hogy a kisebbségi jogok érvényesülését számon kellene kérnie az Európai Uniónak Szlovákián. Azóta pedig például menekültkérdésben mindketten elutasították a kötelező kvótákat.

Nagy József

Nagy József 2010-2012-ben környezetvédelmi miniszter volt a Radičová-kormányban, aztán pedig a szociálisügyi bizottság tagja volt parlamenti képviselőként. A Híd elnökségi tagja is. A 2014-es választásokon került be az Európai Parlamentbe, ahol az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság és a Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségnek is a tagja.

Nagy az Új Szónak tavaly év végén 2015 legfontosabb momentumai között említette például a roamingdíjak megszüntetését, míg a legnagyobb tévedésnek a kötelező menekültkvótákra vonatkozó határozatot tartotta. Azt mondta, hogy az EP-ben több a nyomás rajtuk, mint a szlovák parlamentben, viszont állandóan új koalíciókat kell keresni a különböző célokhoz.

Csáky Pál

Csáky Pál 1998-tól emberi jogokért, kisebbségekért és régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes, majd pedig 2002-től négy éven át kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes volt. 2007-2010 között az MKP elnöki posztját is ő töltötte be. Csáky a Fidesz EP-listáján is szerepelhetett volna, de saját kérésükre a Magyar Közösség Pártjának listáján indult, és jutott be a 2014-es EP-választáson az Európai Parlamentbe. Az Indiával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja is volt.

Csáky az Új Szónak tavaly év végén 2015 legfontosabb momentumai között a Sokszínű Európa program elfogadását, és a migránskérdésben változó európai álláspontokat nevezte. Azt viszont a legfeleslegesebbnek tartotta, hogy a menekülthullám csúcsán az állatvédelmi előírásokról folyt parázs vita az EP-ben.

Rovatok