Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz a londoni magyarokkal, ha a britek kilépnek az EU-ból?

2016. május 30., hétfő 22:24

Most Ön is kérdezhet az Európai Konzervatívok és Reformisták frakcióját képviselő Timothy Kirkhope brit konzervatív EP-képviselőtől! Várja a kérdéseit a három és fél hét múlva tartott brit EU-tagságról szóló népszavazásról, az offshore-botrányról, vagy éppen a menekültválságról.

 Küldje el a kérdéseit ide, a legérdekesebbeket továbbítjuk, és a képviselő válaszol rájuk.

Timothy Kirkhope két évig belügyminiszter volt 1995 és 1997 között John Major miniszterelnöksége idején. Fontos témái közé tartozik a terrorizmus elleni küzdelem és az internetezők online jogainak védelme, valamint a menekültkérdés is.

A népszavazási kampányban David Cameron miniszterelnök mellett áll, vagyis a brit EU-tagságot megtartaná, de egy megreformált EU-t szeretne látni. Szerinte jobb lenne, ha az EU kevesebbet tenne, de azt jobban, kevesebb uniós szabályozásra van szükség, és több jogkört hagyna a tagállamoknál.

Az EP Információs Irodája és a Strickland Alapítvány szervezésében tartott pénteki vitán azt mondta, egyetértett Cameronnal, amikor bejelentette, hogy újabb választási győzelme esetén népszavazást ír ki. „Most viszont fontos, hogy az emberek megértsék a szavazás jelentőségét.” Kirkhope szerint az összes tagállamnak is jó hír lenne egy olyan erősebb EU, ami sokkal versenyképesebb a világban.

Az ő vezetésével léptek ki a brit konzervatívok a Fidesz európai parlamenti frakciójából, az Európai Néppártból. Azt mondják, azért, mert a britek túlzónak érezték a német és a francia fölényt a képviselőcsoportban. Új frakciót alapítottak Európai Konzervatívok és Reformisták néven, és utána két évig állt a brit tory küldöttség élén Strasbourgban.

Az állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottság tagjaként pedig hétfőn több képviselőtársával együtt azt javasolta, hogy az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszert ki kellene szélesíteni nem EU-s állampolgárokra is.

Vissza kell állítanunk az emberek bizalmát, hogy képesek vagyunk ellenőrizni, hogy ki érkezik az EU-ba

és ki tudjuk szűrni a veszélyt jelentő embereket" – mondta Kirkhope.

Rovatok