Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Ha nincs az Európai Néppárt, még szovjet megszállás lenne

2016. május 30., hétfő 19:47

Ha nincs az Európai Néppárt (EPP), akkor nincs vége a kommunizmusnak Európában, a Szovjetunió még létezik és csapatai bent állomásoznak többek között Magyarországon, amely nem lenne tagja az Európai Uniónak - jelentette ki Orbán Viktor hétfő este Luxembourgban, az EPP megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Orbán szerint az EPP az elmúlt évtizedekben a legfontosabb történelmi kérdésekben jó döntéseket hozott, jó ügyekért állt ki, és végigvitte az akaratát. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az Európai Uniónak és az Európai Néppártnak bátrabban, nagyívűbben kell gondolkoznia, ha megfelelő válaszokat akar adni a jelen kor problémáira. Szerinte ezek a találkozók abban erősítik meg, hogy

van egy 20. századból itt maradt Európai Unió és van egy 21. századi probléma.

Orbán szerint a migrációs ügy, a terrorizmus, és a lassuló európai gazdaság problémáival kapcsolatban "bátrabban, nagyívűen és megújító módon kell gondolkozni a jövőről".

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint amennyiben az Európai Néppárt (EPP) nem látja be, hogy Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor nézetei összeegyeztethetők egymással, és a kettő csak együttesen tud teljes körűen választ adni a kihívásokra, akkor a választók más, radikális és brutális válaszokat fognak keresni a válságok megoldására.  

Tusk úgy vélte, hogy a különbözőségeknek nem feltétlenül kell konfliktusokat jelenteniük. Hangsúlyozta, azt kell keresni, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt egymástól.

Tusk kijelentette, rendkívül büszke rá, hogy egy pártcsaládba tartozik Joseph Daullal, az EPP elnökével, Angela Merkellel, Orbán Viktorral, Manfred Weberrel, a néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjével, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Bojko Boriszov bolgár kormányfővel.

Rovatok