Index Vakbarát Hírportál

Navracsics megerősítette európai elkötelezettségét

2016. november 16., szerda 16:13 | aznap frissítve

Juncker tisztázta Navracsiccsal, hogy nemmel szavazott az október 2-i referendumon. Vizsgálat úgy látszik, nem lesz.

Saját munkahelye, az Európai Bizottság ellen nyilatkozott Navracsics, amikor elmondta, hogy nemmel szavazott az október 2-i népszavazáson, és ez az állásába kerülhet, mondta egy hónapja Molnár Csaba. A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője azt javasolta, hogy indítsanak vizsgálatot a magyar uniós biztos ellen, mert megszegte a tisztségével járó szabályokat. „A Európai Bizottság magatartási kódexe szerint Navracsicsnak is minden esetben meg kell védenie az Európai Bizottság döntéseit, illetve minden esetben a közös európai érdeket kell képviselnie” – tette hozzá.

Jean-Claude Juncker, aki az Európai Bizottság elnöke és egyben Navracsics főnöke kedden válaszolt a felvetésre. Működhet a kollegialitás az uniós testület élén, mert szóról szóra ugyanazt írta, mint amivel Navracsics korábban reagált a vádakra.

„A népszavazás nem a Bizottság vagy az EU bevándorlási és menekültpolitikájáról szólt, hanem a magyar döntéshozatali eljárásról a bevándorlás és a menekültek kérdésében. Pontosabban a magyar Országgyűlés szerepéről ebben az eljárásban. Navracsics biztos úr hangsúlyozta, hogy semmilyen állítást nem fogalmazott meg az európai menekült-áthelyezési mechanizmusról, csak a magyar intézményi döntéshozatali procedúrákról.”

A valódi kérdést, hogy végülis megszegte-e Navracsics Tibor a magatartási kódexet, azonban kikerülte, és azzal intézte el a dolgot, hogy

személyesen tisztáztam az ügyet Navracsics biztos úrral, aki megerősítette nekem az európai elkötelezettségét.

 

Rovatok