Index Vakbarát Hírportál

Jöhet az Európai Védelmi Unió

2016. november 22., kedd 15:44

A terrorizmus, a hibrid fenyegetések, a kibernetikai és energetikai biztonság hiánya szükségessé teszik az uniós országok számára, hogy növeljék a biztonsági és védelmi együttműködésüket, megteremtve az utat az Európai Védelmi Uniónak

- olvasható az uniós parlamenti képviselők kedden elfogadott állásfoglalásában, az MTI idézett.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők hangsúlyozták, az Európai Uniónak gyorsabban és erőteljesebben kell tudni válaszolni a fenyegetésekre, amelyhez az európai haderők jobb együttműködésére van szükség.

Mivel tagállamok közötti együttműködés esetleges, Európa nagyban támaszkodik a NATO képességeire és az amerikai szolidaritásra, azt javasolták, a tagállamok fordítsák hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát védelmi kiadásokra, hozzanak létre egy többnemzetiségű haderőt és egy uniós műveleti parancsnokságot a válságkezelési műveletek irányítására, valamint az uniós fellépés lehetővé tételére, ott ahol a NATO nem tervez beavatkozni.

Az állásfoglalás szerint az unió nincs kellőképpen felvértezve, hogy szembenézzen a jelentkező védelmi kihívásokkal, mivel az elmúlt évtizedekben a tagállamok csökkentették védelmi költségvetéseiket, amely egyre kisebb haderőkhöz vezetett.

Azt javasolták, hogy hozzanak létre egy európai védelmi szemesztert, amelynek során a tagállamok egyeztetnének egymással a védelmi feladatokról és a közbeszerzési tervekről, egyúttal javasolták az Európai Védelmi Ügynökség koordináló szerepének erősítését is.

A képviselők támogatták, hogy a védelemi kutatási projektek éves szinten legalább 90 millió eurós uniós támogatást kapjanak a következő három évben, melyet egy különálló, évente 500 millió euró költségvetésű európai védelmi kutatási programnak kellene követnie.

A képviselők hangsúlyozták, hogy az EU-nak és NATO-nak erősíteniük kell együttműködésüket, különösen keleten és délen, a hibrid és kibernetikai fenyegetések elhárítása, a tengeri biztonság javítása, és a védelmi képességek fejlesztése miatt. Ugyanakkor az uniónak készen kell állnia az önálló cselekvésre, amikor a NATO hatáskör hiányában nem tölt be vezető szerepet.

Rovatok