Index Vakbarát Hírportál

Martin Schulz tényleg távozik az Európai Parlament éléről

2016. november 24., csütörtök 09:57 | aznap frissítve

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke januárban lejáró megbízatása után távozik az uniós testületből, és ősszel indul a német szövetségi választáson. A korábbi sajtóértesüléseket a Politicónak nyilatkozva most ő maga erősítette meg, Schulz csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem indul újra az elnökségért.

Múlt héten a Frankfurter Allgemeine Zeitung című írta meg értesülését, hogy Schulz indulna jövőre a kancellári tisztségért az SPD színeiben. Hogy valóban őt indítják-e a szocdemek Merkellel szemben, azonban még kérdéses, a német szociáldemokrata párt vezetője, Sigmar Gabriel várhatóan csak 2017 elején jelenti be az eről szóló döntést. Úgy tudni, ő Schulzot elsősorban külügyminiszterként képzelte el.

Most Schulz megerősítette az értesülést, hogy nem vállalja újabb ciklusra az uniós parlament vezetését. Ő 2012 óta vezeti az uniós parlamentet, a hagyományok és a pártközi megállapodások szerint a következő periódusban az Európai Néppártnak járna a tisztség.

Az EP elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a német Szociáldemokrata Párt (SPD) észak-rajna-vesztfáliai listájának élén indul majd a jövő őszi szövetségi parlamenti választáson. Schulz megköszönte az ötéves közös munkát a parlamenti kollégáinak, és külön köszönetet mondott az Európai Bizottság vezetőjének, a konzervatív néppárti Jean-Claude Junckernek. „Barát, és kiváló európai, akivel gyümölcsöző együttműködésben dolgoztunk az elmúlt két és fél évben.”

Ha a néppárt veszi át az EP elnökségét, akkor mindhárom főbb uniós intézmény – az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament – élén EPP-s politikus állna; a várható hatásokról ebben az Eurológus-anyagban olvashatnak lehetséges forgatókönyveket. Az MTI szerint lehetséges EP-elnökjelöltként mindenekelőtt a francia Alain Lamassoure-t és az ír Mairead McGuinnesst emlegetik.

Rovatok