Index Vakbarát Hírportál

Igazságtalan az EP múlt heti határozata a török EU-ügyi miniszter szerint

2016. november 29., kedd 20:11

Igazságtalannak tartja az Európai Parlament múlt heti, Törökország csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére felszólító nyilatkozatát Ömer Celik, török EU-ügyi miniszter. Celik Brüsszelben azt mondta, az Európai Uniónak bírálatok helyett inkább együtt kéne éreznie a törökökkel – írja az MTI.

A miniszter a történelem legigazságtalanabb határozatának nevezte a múlt csütörtöki állásfoglalást. Sajtóértekezletén a tárcavezető a következőt mondta:

Törökország nagy ország, csodálatos ország, melynek lakosai többpártrendszerben élnek, és kiállnak a demokráciáért.

Celik szerint az EU nem tanúsított együttérzést Ankara iránt, mikor az országot júliusban puccskísérlet rázta meg, így most itt lenne az ideje a szolidaritásnak. A török miniszter azt mondta, ha a csatlakozási tárgyalások objektív és tisztességes módon zajlanának, Törökország már rég teljes jogú tagja lenne az Európai Uniónak. Az ország 1987-ben kérelmezte a tagságot, a tárgyalások pedig 2005-ben kezdődtek meg, előrelépés azonban azóta sem történt.

A török miniszter brüsszeli látogatása során több uniós biztossal is tárgyalt, az értékelések szerint azonban a látogatásnak főleg a feszültség csillapítása volt a célja, miután az uniós parlament élesen bírálta a puccskísérletet követő elnyomó intézkedéseket.

Az EP szerint a javaslatra azért volt szükség, mert a Recep Tayyip  Erdoğan elleni nyári sikertelen puccskísérlet utáni leszámolásban az elnök intézkedései a demokratikus berendezkedés alapjait fenyegetik az ellenzéki újságírók, képviselők bebörtönzésével, az igazságszolgáltatásban, a közigazgatásban, az oktatásban résztvevők tömeges elbocsátásával.

Erdoğan  fenyegetései közül is kitűnt,  amikor arról beszélt , hogy Törökországnak nem kell mindenáron kötnie magát az EU-csatlakozáshoz, helyette beléphetne az Oroszországot és Kínát is tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe SCO). Erről bővebben itt írtunk>>>

Rovatok