Index Vakbarát Hírportál

Nem az Európai Unió fogja eldönteni, hogy Castro diktátor volt-e

2016. november 29., kedd 18:05

Az uniós intézmények inkább nem állnak sehova a „Castro diktátor volt-e” vitában.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker részvétét fejezte ki a kubai elnöknek, Raúl Castronak és családjának, miután bejelentették a hírt, hogy Raúl bátyja, az országot közel ötven évig irányító Fidel Castro meghalt.

Juncker közleményben azt írta: „Fidel Castro a múlt század történelmi jelentőségű személyisége volt, aki megtestesítette a kubai forradalmat. A halálával a világ egy olyan embert vesztett el, aki sokak szemében hős volt. Megváltoztatta az országa történelmét, és a befolyása jóval a saját országán túl is érezhető volt. Fidel Castrora a huszadik század egyik forradalmáraként fognak emlékezni. Az örökségét a történelem bírálja majd el.”

Juncker hősnek tartja?

Hétfőn a cseh állami tévé riportere megkérdezte az Európai Bizottság szóvivőjét, hogy Juncker hősnek tartja-e Fidel Castrot, „a huszadik század leghosszabban uralkodó diktátorát”, akinek a rezsimje több ezer embert kínzott meg és börtönzött be, és amelyik miatt Kuba lakosságának a tizede elmenekült az országból, politikai és vallásos nézeteik, vagy a szexuális szokásaik miatt.

Margaritisz Szkínász szóvivő először is megjegyezte: örül, hogy nyilvános teret adhatott az újságírónak, hogy az értékítéleteinek hosszú listáját közzétegye. „Azt hiszem, ez volt a kérdés célja” – tette hozzá. Aztán elmondta, hogy Juncker közleményét kiegyensúlyozottnak tartja, és rámutatott, hogy egészen hasonló hangvételt ütött meg, mint Barack Obama részvétnyilvánítása. „Ha azt várja, hogy Juncker elnök úr kirohan az utcára és örömében táncolni fog, ez nem fog megtörténni, mert ő egy kereszténydemokrata, és soha nem tesz ilyet, amikor valaki meghal.”

Az EU külpolitikai képviselője, a szocialista Federica Mogherini elszánt embernek és történelmi figurának nevezte, aki olyankor hunyt el, amikor a világ nagy kihívásokkal és bizonytalansággal néz szembe.

A kereskedelmi ügyekért felelős EU-biztos, Cecilia Malström azt tweetelte: „Fidel Castro egy diktátor volt, aki 50 éven át elnyomta a népét. Furcsa, látni a sok elismerő üzenetet ma a hírekben.”

A bizottsági szóvivő ezt fűzte hozzá a svéd liberális politikus megjegyzéséhez: „lehet, hogy Kubában nem volt szólásszabadság, de az Európai Bizottságban szólásszabadság van.”

Az Európai Parlament óvatos

Az Európai Parlament szocialista elnöke egy rövid üzenetet posztolt spanyolul: „Fidel Castro nyomot hagyott a latin-amerikai és a világpolitikában. A történelem egyik fejezete lezárult. Az EU együtt érez a kubai emberekkel és a jövőbe tekint.”

A parlamenti frakciók közül a radikális baloldali Európai Egyesült Baloldal/Északi Zöld Baloldal hosszú közleményben sorolta Fidel Castro érdemeit, kiemelve, hogy Kuba a térségében ma a legmagasabb humán fejlődési mutatókat produkálja, és ingyenes az oktatás és az egészségügy.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok