Index Vakbarát Hírportál

Az emberi jogok az EP decemberi ülésének középpontjában

2016. december 12., hétfő 23:34

A Szaharov-díj átadása mellett az Európai Parlament plenáris ülésén is többször előkerülnek az emberi jogok és a jogállamiság.

Az Iszlám Állam, az Al-Shabab és a többi terrorista szervezet ellen a tolerancia, szolidaritás, humanizmus fegyvereivel is küzdeni kell - mondta az ülés megnyitásakor Martin Schulz, aki a Parlament nevében együttérzését fejezte ki a törökországi, egyiptomi és szomáliai bombatámadások áldozatainak hozzátartozói és barátai felé.

Hogy le tudjuk küzdeni a terroristák által keltett félelmet, meg kell erősítenünk alapvető értékeinket. A terroristák győznek, ha feladjuk a szolidaritás, humanizmus és tolerancia eszméjét - szögezte le az EP elnöke.

Martin Schulz az ülés elején beszámolt arról, hogy levélben fordult az egyiptomi és etióp és kormányokhoz Ibrahim Hawala és Merera Gudina ügyében. A kiskorú Ibrahim Hawalát egy tüntetésen való részvételéért tartóztatták le és most halalábüntetés fenyegeti. Merera Gudinát azután vették őrizetbe, hogy a Parlament hivatalos delegációját az országot sújtó politikai válságról tájékoztatta.

Kedden veheti át a jazidi közösség jogaiért harcoló Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár az Európai Parlament emberi jogi elismerését, a Szaharov-díjat. A hivatalos átadó december 13-án, kedden délben lesz Strasbourgban. Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár az Iszlám Állam szexuális rabszolgatartásának túlélői, akik a dzsihádista szervezet nemierőszak-hadjáratát elszenvedő nők szószólóivá váltak.

A 2016-os Szaharov-díj további döntőse Can Dündar bebörtönzött török újságíró, a Cumhuriyet napilap volt főszerkesztője, és Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok Medzsliszének (a tatár parlament) volt elnöke és volt ukrán parlamenti képviselő. Mindketten részt vesznek a díjátadón.

A lengyel jogállamiságról szóló vitát kedd helyett szerdán tartják, amit az EU-Törökország megállapodás végrehajtása követ, és a kairói kopt katedrális elleni támadásokról is eszmét cserélnek Federica Mogherini részvételével.

Rovatok