Index Vakbarát Hírportál

A fideszesek is elítélték a gyűlöletkeltést a migránsok ellen

2016. december 14., szerda 14:24 | aznap frissítve

A tagállamok tartózkodjanak attól, hogy politikai célból félelmet keltenek a migránsok és menekültek ellen, kérte kedden az Európai Parlament. A Fidesz képviselői egyetértettek, megszavazták az állásfoglalást, miközben a magyar kormány pont olyan kampányt folytatott hónapokig, amit elítél a nyilatkozat.

Az uniós tagállamok „tartózkodjanak attól, hogy politikai célból félelmet és gyűlöletet keltenek az állampolgáraikban a migránsok és menekültek ellen” – kérte az Európai Parlament egy kedden elfogadott állásfoglalásban az emberi jogok helyzetéről. 

A határozat az Európai Parlament véleményét foglalta össze arról, hogy milyennek látta az emberi jogok helyzetét az EU-ban 2015-ben. A jelentést a szlovákiai magyar politikus, Nagy József jegyezte.

Az unió közvetlenül választott képviselőiből álló testület azt is kimondta, hogy „határozottan elítéli az újságírókkal és a médiával szembeni erőszakot, kényszert és fenyegetést; kéri a tagállamokat, hogy tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely korlátozza a média szabadságát, a kommunikációs szabadságot és az információszabadságot”.

Az EP az uniós intézményeket is figyelmeztette, hogy „külkapcsolataikban is gondoskodjanak az emberi jogok magas szintű védelméről”.

Három kivételével minden Fidesz-KDNP-s képviselő jóváhagyta a dokumentumot.  Pelczné Gáll Ildikó tartózkodott, Bocskor Andrea és Deutsch Tamás nem szavazott. A Jobbikból Balczó Zoltán tartózkodott, Morvai Krisztina és Kovács Béla nem szavazott. Az LMP-s Meszerics Tamás sem nyomott gombot.

Akkor Rogán Antal mehet is?

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője meglepetten írt arról egy közleményben, hogy a Fidesz képviselői is megszavazták a jelentést, amelyben a magyar kormány gyakorlatával élesen ellentétes megállapítások szerepelnek. „A Rogán Antal vezette propagandatárca legutóbb több mint 11 milliárd forintot költött az uszító menekült-kampányra; ezek szerint a Fidesz európai értékrendjével ellentétes módon”.

A Fidesz által is támogatott jelentés arra is felszólítja a tagállami kormányokat, hogy lépjenek fel a rendszerszintű korrupció ellen, és rendszeresen ellenőrizzék az akár európai, akár nemzeti eredetű közpénzek felhasználását, előmozdítva az átláthatóságot, és az Európai Ügyészség mielőbbi felállítását.

„A mai napon írásos kezdeményezéssel fordultam Gyürk András fideszes delegációvezetőhöz és Szájer József jogalkotásért felelős frakcióalelnökhöz, hogy – miután a kormány gyűlöletpropagandájával kapcsolatban ezek szerint azonos a véleményünk – közösen kezdeményezzük a Rogán-minisztérium mielőbbi megszüntetését a miniszterelnöknél és közösen szerezzünk érvényt a most elfogadott alapjogi jelentésben megfogalmazottaknak, így például a gyűlöletkampányok tiltásának, a kirekesztett kisebbségek alapvető jogainak és a rendszerszintű korrupció felszámolásának” – írta Ujhelyi, aki az MSZP alelnöke is egyben.

A Fidesz válasza: bezzeg Gyurcsány!

Az Európai Parlament Fidesz-KDNP delegációja közleményben azzal reagált, hogy a Fidesz mindig, minden körülmény között kiállt a gyűlöletbeszéd ellen. „A magyar baloldal ezzel szemben Gyurcsány Ferenc színrelépése óta az elmúlt évek során folyamatosan a gyűlöletkeltés politikáját folytatta. Ennek legszégyenletesebb példája, amikor a 2004. december 5-i népszavazáson a határon túli magyarok ellen keltettek gyűlöletet, s 23 millió román beözönlésével fenyegettek.”

Azért is támogatták a jelentést, mert az előző évektől eltérően az Európai Parlament most nagyobb hangsúlyt helyez a hagyományos nemzeti kisebbségek és nyelvi közösségek védelmére, és nekik kiemelt céljuk a határon túli magyarok uniós szintű védelme.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok