Index Vakbarát Hírportál

Elbúcsúzott az EP elnöke

2016. december 18., vasárnap 00:45

Az együttműködés és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta Martin Schulz az uniós állam- és kormányfők csütörtöki csúcstalálkozóján, ahol utoljára mondott beszédet az EP elnökeként. Martin Schulz sürgette a tagállamok vezetőit, hogy lépjenek előre a biztonság, a migráció, és az Oroszországgal való kapcsolatok terén. „Mindannyian egyetértettek abban, hogy szükség van az EU-ra, hogy az EU az egyetlen, amely megoldást jelenthet a század kihívásaira” - üzente az EP elnöke a tagállamok vezetőinek.

Martin Schulz megnyitó beszédében érintette a brexit kérdését. „Nem engedhetjük, hogy a brexitből érzelmi ügy legyen, és azt sem, hogy egy jogi labirintussá váljon, amiből nehéz a kiút. Nem táplálhatjuk a populisták megalapozatlan állításait, miszerint az EU minden rossz okozója”. Az EP elnöke figyelmeztetett, hogy a Parlamentet a tárgyalási folyamat minden szakaszába be kell vonni. „Amennyiben nem vonnak be minket megfelelően a folyamatba, megtörténhet, hogy a végén nem kapják meg a jóváhagyásunkat. Ebben az esetben pedig az Egyesült Királyság a lehető legnehezebb brexittel találja szemben magát”.

„A brexit új lendületet adott ahhoz, hogy tovább mélyítsük az együttműködést a védelem terén. Az, hogy sokan önök közül felkarolták ezt az ügyet, optimistává tesz, hogy a hosszú évek üres ígéretei után végre konkrét lépéseket teszünk” - mondta Martin Schulz, és a közös védelmi együttműködés folytatására kérte a tagállamokat.

Az EP elnöke a szíriai bombázásokról és harcokról is beszélt: „Aleppó elfoglalása megváltoztatja a játékszabályokat. Most mindennél jobban kell sürgetnünk az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy tegyenek eleget nemzetközi kötelezettségüknek és az emberiesség jegyében cselekedjenek”.

Martin Schulz szerint a szolidaritás kulcsfontosságú ahhoz, hogy az EU jól kezelje a migrációs válságot. „Immár egy éve a menedékjog és a migráció váltak az Európai Unió legkomolyabb kihívásaivá, amelyeket csak akkor tudunk kezelni, ha segítjük egymást és szolidaritást mutatunk.”

„Az EU-nak olyan vezetőkre van szüksége, akik a meggyőződésüknek megfelelően cselekednek, még akkor is, ha rövidtávon ez esetleg népszerűtlenné teszi őket néhány választójuk szemében” - mondta az EP elnöke. Emellett arra kérte a tagállamok vezetőit, hogy ne az EU-t hibáztassák mindenért, ami rossz. „Csak akkor lehet sikeres, amit Brüsszelben csinálunk, ha mindenki felelősséget vállal benne. Ne csináljanak úgy, mintha a sikerek nemzeti, a hibák pedig európai szinten születnének”.

Utolsó, EP-elnökként elmondott nyitóbeszédében Martin Schulz úgy fogalmazott: „mindig is az Uniót tartottam a legnagyobb eredménynek, amit a civilizációnk a múlt században elérhetett, és továbbra is hiszek benne, hogy ez igaz. Legyen bátorságunk harcolni érte”.

Rovatok