Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan jön az uniós ingyenroaming

2017. január 9., hétfő 22:17

De nem mindenkinek: szigorúan figyelni fognak a telefonos rezsicsökkentés „visszaélésszerű használatának” elkerülésére.

Életbe lépett január 6-án az Európai Bizottság rendelete, amely a roaming méltányos használatáról szól a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörléséhez kapcsolódóan – írta az MTI.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján közzétett információk szerint a rendelet értelmében a roamingszolgáltatók akár bizonyítékokat is kérhetnek az ügyféltől, hogy „szoros kapcsolattal rendelkezik az adott tagállamban” (például akár azt is igazolni kell, hogy az adott tagállamban van postai vagy számlázási címünk).

A roamingdíjak folyamatosan és jelentősen csökkentek az elmúlt években. A 2015-ben elfogadott rendelet alapján legutóbb 2016. április 30-án csökkentek a díjak, jelenleg a mobiltelefonos hívásokért percenként legfeljebb 5 eurócentet, sms-enként 2 eurócentet, az adatforgalomért pedig megabájtonként 5 eurócentet számolhatnak fel az EU-ban a szolgáltatók.

Ezek a díjak 2017. június 15-én megszűnnek.

A rendelet emellett bevezeti a „roaming, mint otthon” koncepciót, amelynek lényege, hogy az előfizetők a hazai feltételeknek megfelelően tudják használni mobiltelefonjukat az unióban. Így a hazai előfizetők az ottani díjcsomagokban meghatározott időtartamú hanghívást kezdeményezhetnek és a díjcsomagoknak megfelelő számú SMS-t küldhetnek az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban (az EU-ban, valamint Izlandon, Norvégiában és Lichtensteinben) is plusz költség nélkül. A javaslat egyedül az adatforgalomnál szab felső határt, azt is akkor, ha az adott előfizető korlátlan adatcsomaggal rendelkezik. Ebben az esetben a szolgáltatónak legalább a díjcsomag ára és az aktuális adatforgalomra vonatkozó nagykereskedelmi ár arányának kétszeresével megegyező adatmennyiséget kell belföldi áron biztosítania.

A rendelet azt is meghatározza, hogy a szolgáltatók kötelesek az előfizetőkkel kötött szerződésben ismertetni a roaminghasználatra vonatkozó méltányossági feltételeket és az azokat ellenőrző mechanizmusokat, amelyek úgynevezett objektív indikátorokon alapulnak. Ilyen például, ha egy elsősorban - de nem kizárólag - roamingszolgáltatások céljából használt SIM-kártya hosszú ideig inaktív vagy egy ügyfél egyszerre több SIM-kártyára fizet elő, és azokat rendszeresen használja roaming üzemmódban.

Ha a szolgáltató bizonyítani tudja a visszaélésszerű használatot, akkor először figyelmeztet. Ha az előfizető legalább két héten belül nem változtat addigi használatán, a szolgáltató többletdíjat róhat ki, de erről előzetesen szintén tájékoztatnia kell az ügyfelet.

Az Európai Parlament 2015 októberében fogadta el az egységes távközlési piacról szóló rendeletet, amely alapján a roamingdíjak 2017. június 15-ét követően megszűnnek. A rendelet alapján az Európai Bizottságnak 2016. december 15-ig végrehajtási rendeletet kellett alkotnia a visszaélések elkerülésére.

Az EB először 2016. szeptember 5-én tette közzé a javaslatát, de a heves bírálatok miatt néhány nap múlva visszavont, majd szeptember 21-én új, időkorlátozás nélküli roaminghasználatra tett javaslatot.

Rovatok