Index Vakbarát Hírportál

A szocdemek a magyar botrányba került EU-biztost támadják

2017. január 10., kedd 18:12

Egy lobbista magángépén tett budapesti útját és korábbi, rasszista kijelentéseit is Günther Oettinger fejére olvasták.

Tiltakozott az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója kedden az ellen, hogy Günther Oettinger uniós biztos vegye át a posztjáról nemrég lemondott Krisztalina Georgieva portfólióját, aki az Európai Bizottság költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős alelnöke volt.

A képviselőcsoport közleményében elhibázottnak nevezték azt a döntést, amellyel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a digitális gazdaságért felelős Günther Oettingert jelölte a bolgár Krisztalina Georgieva portfóliójának átvételére.

A német biztost hétfő este az Európai Parlament illetékes szakbizottságai közel három órán át faggatták nézeteiről, egyebek mellett szóba kerültek a közelmúltbeli rasszista, szexista és homofób kijelentései, valamint az is, hogy az orosz lobbistaként számon tartott Klaus Mangold magánrepülőgépével utazott májusban Budapestre.

A német politikus azt mondta, sajnálja az októberi hamburgi beszédében tett megjegyzéseket, például azt, hogy „vágottszeműnek” nevezte a kínaiakat. Kijelentette, 40 százalékra emelné a nők arányát az Európai Bizottság vezető tisztségeiben, illetve leszögezte, nem befolyásolják lobbiérdekek, támogatja az átláthatósági szabályok szigorítását.

„Oettinger biztos elkötelezett európai, aki rendkívül tapasztalt a helyi és az európai politikában (...) Ugyanakkor nem lenne helyénvaló az alelnöki kinevezése, ugyanis rasszista és homofób megjegyzéseivel, lobbisták magángépeivel való, be nem jelentett utazásaival van tele a sajtó. Rendkívül rossz üzenetet küldene az európai közvéleménynek, ha előléptetéssel díjaznák ezt a fajta viselkedést” - közölte Inés Ayala Sender szociáldemokrata képviselő.

„A nemek egyenlőségéről, az esélyegyenlőségről és az LGBTI-jogokról szóló válaszai nem voltak meggyőzőek, nem adnak felmentést a korábbi viselkedése alól. Ezért arra sürgetjük Juncker elnököt, hogy ne nevezze ki Oettingert alelnöknek és ne adja neki az emberi erőforrásokért felelős portfóliót” - fogalmazott Evelyn Regner, a szocialisták egyik szóvivője.

A szakbizottságok tagjai várhatóan a héten hozzák meg a döntésüket, hogy alkalmasnak találják-e Oettingert a portfólió átvételére, a döntés azonban nem kötelező érvényű. Szakértők szerint legfeljebb arra lehet hatással, hogy a német biztos a magasabb fizetéssel járó alelnöki tisztséget is megkapja-e. (Az Európai Parlament egyes biztosokat nem, legfeljebb az egész Európai Bizottságot mondathatja le.)

Az előző héten más európai parlamenti képviselők és civil szervezetek is tiltakoztak Günther Oettinger kinevezése ellen, mondván, hogy a mostani időkben elengedhetetlen az Európai Bizottság részéről „az erős és hiteles kiállás az egyenlőség mellett, illetve a diszkrimináció ellen”.

Krisztalina Georgieva októberben jelentette be lemondását, hogy vezető tisztséget vállaljon a Világbanknál. Helyére a bolgár kormány új tagot jelölhet a huszonnyolc tagú bizottságba, arról viszont már Juncker maga dönt, hogy kire milyen feladatot bíz a testületben.

(MTI)

Rovatok