Index Vakbarát Hírportál

Hiába a botrányok, simán előléptethetik a német EU-biztost

2017. január 12., csütörtök 23:58 | hét éve frissítve

Az Európai Parlament némi akadékoskodás mellett jóváhagyta Günther Oettinger kinevezését.

Jóváhagyták Günther Oettinger új uniós biztosi megbízatását csütörtökön az Európai Parlament illetékes bizottságai, Állásfoglalásuk szerint a német politikus alkalmas rá, hogy átvegye az Európai Bizottság költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős alelnöki tisztségét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a német biztost jelölte a posztjáról nemrég lemondott  bolgár Krisztalina Georgieva portfóliójának átvételére.
Günther Oettinger 2016 december végéig a digitális gazdaságért felelős biztos tisztségét töltötte be.

Oettinger hétfői meghallgatása nyomán a bizottsági koordinátorok többsége úgy vélte, hogy a biztos felkészült az új tisztség átvételére, megvan hozzá a kellő szakmai tapasztalata.

A parlament költségvetés-ellenőrzési szakbizottságának több tagja ugyanakkor az utóbbi idők botrányai miatt aggodalmaskodott. Ez ellen számos civil szervezet és politikus is tiltakozott, mondván, hogy a német biztos többször is rasszista, szexista és homofób kijelentéseket tett.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottságai előtti meghallgatáson a képviselők közel három órán át faggatták Oettingert nézeteiről, szóba kerültek botrányos kijelentései, valamint az is, hogy az orosz lobbistaként számon tartott Klaus Mangold magánrepülőgépével utazott májusban Budapestre.

A politikus azt mondta, sajnálja az októberi hamburgi beszédében tett megjegyzéseket, például azt, hogy „vágottszeműnek” nevezte a kínaiakat.
Szakértők szerint a parlamenti bizottságok jóváhagyása a botrányok ellenére várható volt.

Krisztalina Georgieva októberben jelentette be lemondását, hogy vezető tisztséget vállaljon a Világbanknál. Helyére a bolgár kormány új tagot jelölhet a huszonnyolc tagú bizottságba, arról viszont már Juncker maga dönt, hogy kire milyen feladatot bíz a testületben.

(MTI)

Rovatok