Index Vakbarát Hírportál

A zöldpárti EP-képviselők arra kérik Brüsszelt, hogy védje meg a magyar civileket

2017. január 13., péntek 15:49

Az Európai Parlament zöldpárti képviselői levelet írtak Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének, és arra kérik a testületet, hogy határozottan lépjenek fel "a magyarországi civil társadalom megfélemlítését célzó kormányzati törekvésekkel szemben". 

Az egyértelmű európai kiállás meg tudná akadályozni, hogy az uniós értékekkel szembehelyezkedő +ügynöktörvény-javaslat+ a magyar parlament elé kerüljön

- olvasható a képviselők közleményében, amelyet Jávor Benedek elküldött az MTI brüsszeli irodájának is. 

A zöldpárti képviselők szerint a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről tervezett törvényjavaslat "nyilvánvalóan megfélemlítő célzatú", az "egy hosszabb, a sajtó és a társadalom összes politikakontrolláló mechanizmusát kiiktatni igyekvő kormányzati akciósorozat része, és tovább rontja az amúgy is leépülőben lévő magyarországi demokrácia minőségét".

A zöldpárti képviselők szerint Lengyelországban is követik a demokráciakorlátozó Orbán-modellt, a magyar kormányzat pedig fölbátorodott, miután érdemi visszhang nélkül maradtak a civilek elleni korábbi próbálkozásaik. A levélírók szerint azért lenne fontos most egy határozott fellépés, hogy megállítsák a hasonló, civil társadalom ellenes törekvéseket fontolgató tagállamokat. 

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy hírek szerint törvényjavaslat készül a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről, úgy fogalmazott: a "Soros-birodalom" "álciviljeit" azért tartják fenn, hogy "a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött". 

A Fidesz-alelnök csütörtökön is hosszan fejtegette, hogy miért akarják kitakarítani az általa álcivilnek nevezett szervezeteket. Ugyanezen a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy "nem lesz kitakarítás", és elismerte, hogy korábban talán túl erősen fogalmazott, de összességében fenntartja az álláspontját. 

Rovatok