Index Vakbarát Hírportál

Strasbourg aggódik, hogy győz az ésszerűség

2017. január 17., kedd 19:50

A város vezetése attól tart, hogy az Európai Parlament nem ingázik tovább hozzájuk és teljesen Brüsszelbe költözik.

Tiltakozott ki kedden a strasbourgi városvezetés az Európai Parlament (EP) elnöki tisztjéért induló jelöltek tervei ellen, mert mindegyikük egy helyszínen, Brüsszelben vonná össze  az uniós képviselőtestület munkáját. A Politico brüsszeli hírportál által szervezett, múlt heti elnökjelölti vitában álltak ki amellett, hogy az uniós parlament költözzön el a francia városból. Martin Schulz, az EP távozó elnöke a jelenlegi rendszer fenntartását támogatta.

Roland Ries strasbourgi polgármester és Philippe Richert, Franciaország keleti régiójának vezetője kedden, az elnökválasztás napján levelet küldött a jelölteknek, amelyben aggodalmuknak adtak hangot az EP székhelyével kapcsolatos álláspontjuk miatt.

„Rendkívül nyugtalanító ez a kijelentése, ellentétben áll a joggal és az alapszerződésekkel. Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet bármilyen módon megváltoztassák, a szerződések módosítására van szükség a tagállamok egyhangú döntése nyomán” – írták.

Még az EP elnöke sem változtathat

Az Európai Parlament három székhellyel működik: munkája legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxembourgban van, és a képviselők havonta négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek. A parlament kétlakiságának régóta számos bírálója van, akik szerint a havonkénti költözködés, az „utazócirkusz” rengeteg kényelmetlenséggel és felesleges kiadással jár, de az EP jelentős bevételt jelent a francia-német határon fekvő elzászi városnak.

Az EP székhelyeinek kérdéséről annak idején a tagállamok kormányai döntöttek, és a döntést felülbírálni is kizárólag ők tudják, egyhangú szavazással. Márpedig Párizs váltig kitart amellett, hogy az EP strasbourgi székhelye az európai nemzetek közötti megbékélés jelképe, és soha nem fogják hagyni, hogy az intézmény elköltözzön, úgyhogy teljesen felesleges a polgármesteri aggódás.

(MTI)

Rovatok