Index Vakbarát Hírportál

Kicsit örülnek az EU-ban a brit miniszterelnök brexit-beszédének

2017. január 18., szerda 22:47

Legalább tisztázta, mit akar, és nem próbálja kimazsolázni az egységes piac részeiből a neki tetszőket. Újabb uniós csúcs jön.

Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy eljött az Európai Unió lebontásának és darabokra szedésének ideje - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Jean-Claude Juncker hangsúlyozta, a brit EU-tagság megszűnéséről (brexitről) folytatott tárgyalások alatt arra törekszik majd, hogy jó eredményeket hozó megállapodást tudjanak kötni a szigetországgal.

Mindent megteszek annak érdekében, hogy a tárgyalások végén kiegyensúlyozott megoldást találjunk Nagy-Britanniával az uniós szabályok teljes tiszteletben tartása mellett" - mondta a brüsszeli testület elnöke. Nagyra értékelte a „pontosításokat” a brit miniszterelnök keddi beszédében, amelyben Theresa May a brexit tervezett folyamatát ismertette. A bizottsági elnök ugyanakkor megjegyezte, a beszédek nem indítják el a kilépési folyamatot.

Kétéves, példa nélküli tárgyalási folyamat indul jelentős következményekkel Nagy-Britanniára, 27 partnerére és az unió egészére – tette hozzá a bizottság elnöke. Az EU egészéről elmondta: a hanyatlás és az újrakezdés közül kell választani, ezért Málta sorsdöntő pillanatban vette át az Európa Unió Tanácsának soros elnökségét.

Keep calm and have another summit meeting

Joseph Muscat máltai kormányfő az ülésen megismételte azon álláspontját, amely szerint a brit uniós kilépésről folytatott tárgyalásoknak mindenképpen „alacsonyabb szintű” viszonyt kell eredményeznie. Tisztességes megállapodásra kell jutni az Egyesült Királysággal, de a tárgyalások nem szakadhatnak el a valóságtól - fogalmazott a féléves, soros uniós minisztertanácsi elnökséget adó Málta kormányfője.

Hozzátette, „némileg pozitív fejlemény” hogy a brit miniszterelnök kimondta: az EU-val együtt London az egységes piacból is kilép. Ez megerősíti a 27-ek álláspontját, hogy az egységes piachoz való hozzáférést nem lehet elválasztani az uniós kötelezettségvállalásoktól és az uniós polgárok szabad mozgásának biztosításától.

Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozót tart a brit uniós kilépésről mintegy négy-öt héttel a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyében leírt kilépési eljárás megindítása után - tette hozzá a máltai kormányfő. Ezt London legkésőbb március végére ígérte.

(MTI)

Rovatok