Index Vakbarát Hírportál

Nem minden magyar képviselő örül az új EP-elnöknek

2017. január 18., szerda 21:54 | aznap frissítve

A Fidesz-KDNP szerint Antonio Tajani magyarbarát lesz, az MSZP a liberálisokkal kötött koalícióval cinkeli a kormánypártot, az LMP az új elnök korábbi ügyeit olvassa az olasz politikus fejére.

A Fidesz-KDNP delegációja gratulált Antonio Tajaninak, hogy az Európai Parlament elnökévé választották, mert így a testületnek „magyarbarát elnöke lesz”. A delegáció véleménye szerint a konzervatív olasz képviselő megválasztásával a jövőben várhatóan nagyobb hangsúly kerül a Fidesz által is képviselt keresztény polgári értékrendre.

Az EP összetétele azonban nem változott, így „ezentúl is számítani lehet a baloldal politikai támadásaira hazánk ellen”. Ezért az elmúlt évekhez hasonlóan a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja továbbra is mindent megtesz, hogy érvényt szerezzen a magyar érdekeknek Brüsszelben – fogalmaztak a delegáció tagjai.

MSZP: ez a Fidesz fegyverletétele

A szocialista delegáció vezetője, Ujhelyi István MSZP-alelnök azt írta, Antonio Tajani néppárti-liberális háttéralkunak köszönhetően lett az Európai Parlament új elnöke, de a paktum ennél jóval többről szól. A szerződés ugyanis olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek egyértelműen szembefordulnak Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya eddigi Európa-ellenes politikájával és szándékaival, írja az MSZP.

Ezek alapján a Fidesz vagy felhagyott az értelmetlen szabadságharcával és végleg letette a fegyvert, vagy megtagadja saját kormányát – fogalmazott a képviselő. A közleményben Ujhelyi István felszólította a Fidesz képviselőit, hogy tegyék egyértelművé viszonyukat a liberálisokkal kötött paktumhoz és tegyék világossá azt is, hogy támogatják-e az abban megfogalmazottakat.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő úgy vélte, hogy „a Fidesz és a liberálisok nagykoalícióban kívánják irányítani az Európai Parlamentet”. Ez „magyar szempontból annyit jelent, hogy a Fidesz is kimutatta foga fehérjét, azaz hogy a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében bárkivel hajlandó összefogni: Magyarországon a szélsőjobboldallal, Európában a liberálisokkal.”

„Ez a szavazás is tükrözte az Európai Parlament erős politikai szándékát az EU-ellenes, populista szélsőség elszigetelésére”. Szanyi Tibor reménykedett, hogy az elnökválasztás után „az európai értékeket előtérbe helyezve az Európai Néppárt is levonja ebből a megfelelő következtetést és végre kizárja soraiból a Fideszt”.

Az LMP a dízelügyet kéri számon

Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője és Ungár Péter elnökségi tag, külügyi szakszóvivő szerint Antonio Tajani európai biztosként és jobboldali olasz politikusként is mindig a megszorítások, a neoliberális gazdaságpolitika követője volt, az európai emberek helyett a gazdasági lobbiérdekeket képviseli. „A liberálisok és a néppártiak megegyezése mutatja, hogy bár Guy Verhofstadt és Orbán Viktor politikai közössége a felszínen kritikusak egymással, a megszorításpolitikában megbízható szövetségesek.”

Az LMP politikusai szerint Antonio Tajanit korábbi ipari ügyekért felelős EU-biztosként felelősség terheli a tavaly kirobbant botrányban a Volkswagen károsanyag-kibocsátással csaló dízeles autói körül. (Korábban kiszivárgott egy levélváltás, amely alapján az olasz politikus már 2013-ban tudhatott a tesztek megtévesztéséről.)

Az LMP-s politikusok szerint Antonio Tajanival szemben Jean Lambert, az Európai Zöldek és az LMP jelöltje pontosan értette, hogy az EU csak akkor lehet erős, ha csökkenek a szociális egyenlőtlenségek, véget érnek a megszorítások és korlátozzák a nagy gazdasági lobbik érdekérvényesítő-képességét.

Morvai: csak Tajani volt szolidáris a szemkilövetés áldozataival

A jobbikos Morvai Krisztina Tajanira szavazott, többek között azért, mert ő volt az egyetlen európai politikus, aki a 2006-os véres budapesti események után eljött Magyarországra és kifejezte szolidaritását a szemkilövések során megsérült, összevert emberekkel.

„Hasonlóképpen mellette szólt az is, hogy amikor európai uniós biztos volt, közel 300 ezer eurós „végkielégítésre” lett volna jogosult, amelyet erkölcsi okokból visszautasított” – írta Morvai Krisztina egy szerda esti közleményben. Tajani erőssége még, hogy nagy támogatója a kis- és középvállalkozásoknak, ami szintén szívügye a jobbikus politikusnak.

(MTI)

Rovatok