Index Vakbarát Hírportál

Újra Pelczné Gáll Ildikó az Európai Parlament egyik alelnöke

2017. január 18., szerda 12:17 | aznap frissítve

Két és fél évvel meghosszabbították a fideszes politikus alelnöki megbízatását Strasbourgban.

Miután kedden megválasztották az Európai Parlament (EP) új elnökét az olasz konzervatív Antonio Tajani személyében, az EU képviselőtestülete szerdán a 14 fős alelnöki karban is tisztújítást tart. Az EP a szavazás első körében megerősítette a pozíciójában a fideszes Pelczné Dr. Gáll Ildikót, aki 2014 óta a testület egyik alelnöke, és az egyetlen magyar alelnök.

Tíz alelnököt választottak meg az első körben:

A jelölteknek az első és a második szavazási körben az érvényes szavazatok több, mint felét kell megszerezniük, ez az első körben 310 szavazat volt. A harmadik fordulóban a legtöbb voksot begyűjtő jelöltek kapják a maradék helyeket. A szavazás kora délután folytatódik.

„A fideszes európai parlamenti képviselő az első magyar politikus, aki egy egész, ötéves cikluson keresztül tölti be az alelnöki tisztséget. Újraválasztása az elmúlt évek munkájának elismerése, s egyben a magyar néppárti delegáció sikere. Az alelnöki tiszt megerősítésével hazánk pozíciója tovább erősödik az Európai Parlamentben” – írta közleményben a Fidesz strasbourgi delegációja.

Ujhelyi István, az MSZP képviselője ezt fűzte hozzá Pelczné megválasztásához:

„Csak remélni tudjuk, hogy a Fidesz-alelnöke az Európai Parlament egyik vezetőjeként lesz elég bátor megtagadni Orbán Viktor EU-ellenes törekvéseit és helyette azt az európaiságot fogja követni, amelyet a Fidesz egykori EP-programjában még őszintén vállalt, vagyis, hogy: „(...) az Unió mi magunk vagyunk (...) nem lehet mindenért Brüsszelre mutogatni, az uniós döntések pedig nem külső diktátumok”.”

Az elnök távollétében az alelnökök helyettesítik őt az ülések levezetésében. Az alelnökök tagjai az EP elnökségének, amely a képviselőkkel és a parlament belső szervezetével kapcsolatos pénzügyi, szervezeti és adminisztratív jellegű döntéseket hozza meg.

A szerda délutáni második fordulóban megválasztották a még hiányzó négy alelnököt:

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok