Index Vakbarát Hírportál

Azonnali segítséget kérnek a fagyoskodó menekülteknek

2017. január 19., csütörtök 18:12

Az Európai Parlament szerint fel kellene pörgetni a 160 ezer menedékkérő áthelyezéséről elfogadott programot. Több magyar baloldali képviselő beszólt a kormánynak a fagynak kitett emberek miatt.

Az Európai Uniónak és a nemzeti hatóságoknak azonnali segítséget kellene nyújtaniuk az Európa számos részén fagytól és hótól szenvedő menekülteknek és migránsoknak - sürgették egy szerdai vitában az EP képviselők. Felszólították a tagállamokat, hogy az elfogadott jogszabálynak megfelelően helyezzenek át menedékkérőket Görögországból és Olaszországból.

Az EP sajtószolgálata szerint számos képviselő nevezte elfogadhatatlannak a görög szigeteken, Macedóniában, Szerbiában ragadt menekültek kálváriáját és többen feltették a kérdést, hogy hány embernek kell meghalnia, mielőtt az EU tesz valamit.

A vitában többen is hangoztatták, hogy a Görögországból és Olaszországból áttelepítendő 160 ezer menedékkérőnek eddig csak a hat százaléka került át más tagállamba.

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd is a magyar kormányt kritizálta

„Miközben az EP a fagyhalál által fenyegetett menekültek megsegítését sürgeti, Orbán kormánya fűthetetlen sátortáborba helyezi át őket” – mondta a vitában Szanyi Tibor. Szerinte „a menekültek elüldözésével az embertelenség és a gonoszság immár a politikai taktika eszközévé vált az EU-n belül is. Vajon mit tesz ez ellen az Európai Néppárt, amely Orbánt is megtűri a soraiban?”

A DK-s Niedermüller Péter azon háborodott fel, hogy „a háború elől menekülők embertelen körülmények kénytelenek átvészelni a kemény telet Európában. A felelősség azoké, akik a határok lezárásával és kerítésekkel akarták megoldani a menekültválságot, de csak a szenvedést növelték. Az azonnali és hatékony a segítség az emberiesség minimuma, a valódi megoldás egy hatékony és szolidáris európai menekültpolitika megteremtése.”

Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője azt rótta fel a kormánynak, hogy a bezárt bicskei tábor lakóit a kormány a körmendi sátortáborba szállíttatta, nemzetközi jogot sértve. A többek között EU-s pénzekből fenntartott menekülttáborokban uralkodó embertelen körülményeket szerinte nem hagyhatja figyelmen kívül a Bizottság, és sürgős intézkedésekre van szükség, hogy a fagyos télben emberhez méltó elhelyezést biztosítsanak a menekülteknek.

Rovatok