Index Vakbarát Hírportál

Több pénzmosodát feketelistázna az EP

2017. január 19., csütörtök 17:58

A képviselők az adózási bűncselekményeket elősegítő államok és területek neveit is felvetetnék egy terrorpénzelés elleni feketelistára.

Az Európai Parlament képviselői visszautalták a Bizottsághoz a terrorizmus finanszírozása szempontjából kiemelt kockázatot jelentő országok feketelistáját. A listát ki kellene egészíteni az adózási bűncselekményeket elősegítő államok és területek neveivel - mondták a csütörtöki szavazás előtt az EP sajtószolgálata szerint.

„A szavazás eredménye is azt mutatja, hogy az EP szerint mennyire hiányos ez a lista. Reméljük, a Bizottság megfelelő javaslattal tér vissza” - mondta Judith Sargentini holland zöld társ-jelentéstevő, aki az állásfoglalást készítette.

Krišjānis Karins lett néppárti (jobbközép) társ-jelentéstevő tartózkodott a szavazásnál: „Egy országot csak akkor szabad erre a listára feltenni, ha egyértelmű bizonyíték van a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos veszélyre. A Bizottságnak olyan átlátható és egyszerű módszert kell alkalmaznia, amely kiállja a nyilvános vizsgálat próbáját.”

A listán 11 ország szerepel, köztük Afganisztán, Irak, Bosznia-Hercegovina és Szíria, amelyek a Bizottság szerint egyáltalán nem lépnek fel kellő mértékben a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen. Az ezekből az államokból származó egyéneknek és jogi személyeknek a szokásosnál szigorúbb ellenőrzéseken kell átesni, ha az EU-ban akarnak gazdasági tevékenységet folytatni.

Mivel az EP leszavazta a listát, a felülvizsgálat idejére a korábbi lista marad érvényben.
A vonatkozó állásfoglalást 393 szavazattal, 67 ellenében 210 tartózkodás mellett fogadták el.

Rovatok