Index Vakbarát Hírportál

A jobbközép EP-frakció elnöke szerint legyen Európa az első

2017. január 21., szombat 22:09

A Fideszt is sorai közt tudó Európai Néppárt vezetője szerint így kellene válaszolni Donald Trump politikájára. Angela Merkel a közös szabályok fontosságát hangsúlyozta.

A közös szabályok és értékek jelentőségét hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szombaton Donald Trump amerikai elnök beiktatási beszédével kapcsolatban.

A kancellár a baden-württembergi Schöntalban pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tartományi szervezetének vezetőségi ülése után sajtótájékoztatón kérdezték. Válaszában elmondta, hogy az Egyesült Államok 45. elnöke a beiktatási beszédében is „világossá tette meggyőződéseit”. Német részről két megjegyzést lehet ezekhez tenni.

Az egyik, hogy „mindenkinek az a legjobb”, ha az együttműködés „közös szabályokon és közös értékeken alapul” a gazdaság és a kereskedelem nemzetközi rendszerében, valamint ha a védelem területén és a szövetségesi viszonyokban mindenki teljesíti hozzájárulását.

A másik, hogy „a transzatlanti viszony nem lesz kevésbé fontos a következő években, mint a múltban”.

Hozzátette, hogy nézeteltérés esetén úgy lehet a legjobban kialakítani a kompromisszumokat, ha a párbeszéd a kölcsönös tiszteleten alapul. Németország ehhez kíván hozzájárulni a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport soros elnökeként végzett munkájával.

A CDU testvérpártjától, a bajor Keresztényszociális Uniótól (CSU) Manfred Weber elnökhelyettes a Rheinische Postnak elmondta: ha Donald Trump az „Amerika az első” jelszóval egy „új amerikai egoizmust és protekcionizmust” vezet be, akkor Európának az „Európa az első” politikáját kell ezzel szembehelyeznie.

Manfred Weber, aki egyben a jobbközép pártokat összefogó Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, hozzátette, hogy ez nem elkülönülési, elszigetelődési politikát jelent. Az EU-nak inkább új partnerek, például Kanada, Mexikó és Japán felé kell fordítania figyelmét.

A CDU/CSU koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) részéről Thomas Oppermann szövetségi parlamenti frakcióvezető nacionalista hangvételűnek és visszataszítónak nevezte az új amerikai elnök beiktatási beszédét. A szociáldemokrata frakcióvezető a Der Tagesspiegel című lap vasárnapi számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint hangoztatta: Európának „jobban össze kell fognia, és az új viszonyok között is ki kell állnia érdekeiért”.

(MTI)

Rovatok