Index Vakbarát Hírportál

Válasszák közvetlenül az Európai Parlament elnökét!

2017. január 24., kedd 14:33

Ezt javasolta az IMF volt vezérigazgatója Budapesten. Szerinte az EP-képviselőket közös, európai listákról kellene választani.

Európának a közgazdasági szakpolitikák területén is erősítenie kell a konvergenciát ahhoz, hogy hitelesebbé váljon és elérje céljait - mondta Jacques de Larosiére, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.

A nemzeti kormányokat és nem az európai intézményeket okolta a szakpolitikai konvergencia hiánya és az alacsony növekedés miatt. Az integrált Európa modellje, bármilyen gyengén működik is, a legjobb módja annak, hogy megakadályozza a lecsúszást a lejtőn - mondta.

Olyan unióra van szükség, ahol a tőke szabadon tud áramlani, ahol a befektetők dolgozni szeretnének, minél több tranzakciót végezni - jelentette ki. Ehhez kellene egy „konvergenciaminisztérium”, amelynek joga volna a szükséges gazdasági kiigazítások elősegítésére. Az intézkedések demokratikus megalapozáshoz az Európai Parlament tagjait az egész kontinensről kellene választani, nem egyes országokból, elnökét pedig közvetlenül lehetne megválasztani.

Az Európai Uniónak napirendre kell tűznie a közös kül- és védelmi politikát is, ha jelentős szereplő akar maradni a biztonsági kihívásokkal teli világban - mondta. Elismerte, hogy ebben sok a buktató és a biztonsági feszültség, de az Egyesült Államok által nyújtott védelem egyre problematikusabb, és Európa nem maradhat a partvonalon. Ehhez nagyobb költségvetésre is szükség van, ami túlmutat az egyes országok védelmi költségvetésén - tette hozzá.

Az IMF volt vezérigazgatója szerint az EU akkor tud határozottabb szerepet játszani a világban, ha a tagállamok közös álláspontot alakítanak ki a biztonsági és migrációs politikában. Az uniónak saját határait szigorú, de szelektív migrációs politikával kellene megvédenie.

(MTI)

Rovatok