Index Vakbarát Hírportál

Buszos biztonsági bemutatókat akar egy MSZP-s

2017. február 2., csütörtök 10:37

A veronai baleset miatt uniós protokollt szeretne Ujhelyi István. Többek között meg kellene mutatni a buszokon indulás előtt, hol vannak a poroltók és hogyan kell ablaktörő kalapácsot használni.

A Nemzetközi utasforgalomban közlekedő buszokra kötelező egységes európai biztonsági protokoll kidolgozását javasolta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője.

Az EP közlekedés és turizmus bizottságának alelnöke szerint a szakmai szervezetek, iskolák és busztársaságok mellett a szakpolitikai csoportoknak is le kell vonniuk az olaszországi Verona mellett egy magyar autóbusszal történt tragédia tanulságait.

Nem szabad túlzott szabályozással, bürokratikus lépésekkel életszerűtlen lépéseket hozni, inkább azt vizsgáltatná, hogyan lehet az európai közlekedés biztonságáért együttműködő partnereket találni a szakmai szervezetekkel.

Olyan szabályokat akar a nemzetközi utasforgalomban közlekedő buszokra, amelyek segíthetnek a lehető legkisebbre szorítani a tragikus balesetek számát. A képviselő olyan életmentő bemutatót szeretne, mint a repülőkön. Ismertetnék például a biztonsági övek helyes használatát, a menekülő útvonalakat, a poroltókészülékek pontos helyét és az ablaktörő kalapács használatát.

Az egységes biztonsági protokoll bevezetéséig is, valamennyi buszos társaságnak nagyobb figyelmet kell szentelnie a már érvényben lévő biztonsági előírások betartására, a biztonsági, életmentésre alkalmas eszközök meglétének és üzemképességének ellenőrzésére - tette hozzá a képviselő.

(MTI)

Rovatok