Index Vakbarát Hírportál

Túl lazák az uniós lobiszabályok a TI szerint

2017. február 2., csütörtök 10:16

Rengeteg volt képviselő és uniós biztos helyezkedik el a lemondása után lobbiszervezeteknél. Bár kötelező várniuk az új munkahellyel, a Transparency kitolná a türelmi időt.

Összeférhetetlenséget gyanít és aggódik a Transparency International (TI), mert szerinte túl lazán szabályozzák, hogy az európai uniós intézményektől távozó politikusok hogyan kaphatnak munkát gazdasági és lobbiszervezeteknél.

A TI olyan szabályozást akar, amely egyértelmű válaszokat ad az összeférhetetlenség elkerülésére és megvédi az uniós intézményeket attól, hogy a „lobbisták hatalmába kerüljenek”.

A gyenge etikai szabályok és a végrehajtás hiánya csökkenti a bizalmat az Európai Unió intézményeiben. A múlt évben például José Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke sokak rosszallását kiváltva munkába állt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál, ahol a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója lett, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság elnöke. Az Európai Bizottság szabályainak értelmében a bizottság tagjainak a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kell várniuk, mielőtt elhelyezkednének valahol.

A TI jelentése megemlíti, hogy az Európai Bizottság etikai bizottsága szerint Barroso nem szegte meg az intézmény magatartási kódexének szabályait, de a szervezet véleménye szerint a testület érintettség miatt alkalmatlan a feladata ellátására, hiszen jelenlegi vagy egykori kollégáik ügyében kell ítéletet hoznia.

Megemlítik azt is, hogy Barroso ügye nem elszigetelt eset. Számos egykori képviselő és biztos vállalt munkát civil szervezeteknél vagy vállalatoknál, miután lejárt az uniós megbízatásuk. Itt korábbi kollégáik befolyásolása lett a feladatuk. Az utóbbi években

az egykori európai parlamenti képviselők 30 százaléka helyezkedett el lobbistaként az Európai Unió körül bejegyzett civil szervezeteknél. Korábbi uniós bizottsági biztosokkal együtt az arány már 50 százalék fölé emelkedik

- tették hozzá a jelentés készítői.

A civil szervezet tanulmánya azt javasolta, hogy az Európai Bizottság biztosainál három, az elnököknél öt évre hosszabbítsák meg a következő munkavállalás előtti kötelező várakozási időt. Emellett az egykori uniós biztosoknak be kellene jelenteniük az ilyen szervezetben betölteni kívánt munkakört, a bizottságnak pedig jóvá kellene hagynia az összeférhetetlenség megelőzése érdekében. A várakozási időt az Európai Parlament képviselőinél hat hónapról két évre terjesztenék ki és egy külső, közös, független és erős etikai testület felállítását is javasolták.

(MTI)

Rovatok