Index Vakbarát Hírportál

Az EP megszavazta Grúzia vízummentességét

2017. február 3., péntek 07:55

Hamarosan vízum nélkül utazhatnak a grúzok 90 napra a schengeni övezetbe.

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta a jogszabályt, amellyel a grúz állampolgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

A dokumentumot még a tagállami miniszterekből álló Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia. A vízummentesség a vízum-felfüggesztési mechanizmussal egy napon lép életbe, így biztonsági okokból vagy nagy migrációs nyomás esetén a tagállamok átmenetileg felfüggeszthetik egy ország vízummentességét.

Mariya Gabriel, a jogszabályért EP-s felelőse méltatta Grúzia „széleskörű és átfogó reformjait”, valamint köszönetet mondott az ország hatóságainak és lakosainak elkötelezettségükért és türelmükért. A vízummentesség közelebb hozza az országot az EU-hoz, mondta a képviselő.

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő az uniós szomszédságpolitika egyik sikertörténeteként értékelte Grúziát. „A vízummentes utazás lehetősége - amelyet egyébként a grúz fél már korábban egyoldalúan biztosított az uniós állampolgároknak - a lakossági kapcsolatok és üzleti lehetőségek új területeit nyithatja meg, ami kölcsönös érdek.”

Az 553 szavazattal 66 ellenében 28 tartózkodás mellett elfogadott törvénnyel a biometrikus útlevéllel rendelkező grúz állampolgárok egy 180 napos időszak alatt 90 napot tölthetnek a schengeni övezetben üzleti, turisztikai, családlátogatási vagy egyéb céllal, de munkát nem vállalhatnak.

Tbiliszi teljesített mindent feltételt a vízummentességhez, de a feltételek jövőbeli teljesülését az Európai Bizottság alaposan ellenőrzi, különös tekintettel a szervezett bűnözés elleni harcra - olvasható a szövegben.

Rovatok