Index Vakbarát Hírportál

Mégis gyűjthetik az aláírásokat a kisebbségi jogokért

2017. február 3., péntek 15:33

Pert nyertek a szervezők, jöhet az uniós aláírásgyűjtés, hogy erősítsék a nemzeti kisebbségek jogait az EU-ban.

Üdvözölték a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés erdélyi beterjesztői az uniós bíróság ítéletét, amely a kisebbségvédelmi kezdeményezés bejegyzésére kötelezi az Európai Bizottságot.

Magyarország, Szlovákia és Románia is beszállt a perbe

A polgári kezdeményezésekkel – egymillió aláírás összegyűjtésével – közvetlenül lehet uniós jogszabályt javasolni. Ehhez először nyilvántartásba kell vetetni a kérést az Európai Bizottsággal, amelynek vizsgálnia kell, hogy az adott kérdésben egyáltalán van-e az EU-nak hatásköre. A testület 2013-ban úgy ítélte meg, hogy a kisebbségek védelme a tagállamok dolga, ezért nem akarta átengedni a kezdeményezést, így a szervezők az EU bíróságához fordultak. A perbe Magyarország a kezdeményezők oldalán, Szlovákia, Görögország és Románia az EB oldalán lépett be.

„Győztek az európai nemzeti közösségek”

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte, hogy az Európai Unió megértette: nem különleges bánásmódot kérnek az őshonos európai nemzeti közösségek, hanem annak elismerését, hogy teljes értékű tagjai a társadalomnak, Európának. „Bármilyen döntés is született volna a mai nap, nekünk tovább kell haladni azon az úton, amelyen (...) partnereinkkel elindultunk” - idézte az RMDSZ hírlevele Kelemen Hunort.

Az RMDSZ elnöke szerint egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió válaszút előtt áll, a döntés reménnyel tölti el azt a 60 millió állampolgárt, aki Európa valamely őshonos kisebbségéhez tartozik. „Európa akkor lesz sikeres, ha annak minden állampolgára sikeres, ha az Unió nyitott, meg tudja hallani az emberek hangját, figyelembe veszi azok javaslatait és kezdeményezéseit” – idézte Kelemen Hunort a hírlevél.

Vincze Loránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) erdélyi elnöke úgy vélte, hogy győztek az európai nemzeti közösségek. „Még nem érkeztünk el utunk végéhez, de jelentős szakaszgyőzelmet arattunk. Az ítélet arra kényszeríti az Európai Bizottságot, hogy érdemben foglalkozzon az európai kisebbségek beadványával. A kisebbségi összefogás és az alaposan előkészített szakmai munka meghozta gyümölcsét” - idézte kijelentését a hírlevél.

Az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a Minority Safepack nevű javaslatcsomaggal nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenléténél, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az EU-nak.

Az viszont még az egymillió aláírás összegyűjtésével sem garantált, hogy az Európai Bizottság jogszabályt javasol (eddig alig néhány kezdeményezéshez jött össze elég szignó, de egyetlen alkalommal sem lett belőlük új jogszabály).

A kezdeményezést itt lehet majd aláírni, ha nyilvántartásba veszik.

(MTI)

Rovatok