Index Vakbarát Hírportál

Ne léphessen legálisan az EU-ba minden tengerből kimentett migráns

2017. február 3., péntek 07:43

Egy fideszes EP-képviselő szerint fontos lenne elismerni, hogy a tengeri mentés nem vezethet automatikusan törvényes belépéshez az EU területére.

Csak úgy lehet megakadályozni, hogy az időjárási viszonyok javulásával újra százezrek próbáljanak átkelni a Földközi-tengeren Európába, ha kiemelten foglalkozunk a migráció külső vonatkozásaival is, jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője.

A politikus az Európai Parlament plenáris ülésén, a migrációval foglalkozó vitában arról beszélt, hogy többségében gazdasági bevándorlók jönek a Földközi-tenger közepén (általában Líbiából Olaszországba) vezető migrációs útvonalon.

Megismételte Orbán VIktor korábbi javaslatát, hogy az Európai Unión kívül alakítsanak ki migrációs és menekültközpontokat, biztonságos övezeteket, és tegyék lehetővé a menedékkérelmek feldolgozását az EU külső határain vagy azon túl.  Megállapodásokat kell kötni, hogy ne alakuljanak ki új migrációs útvonalak, és az embercsempészek elleni erőteljesebb fellépés is elengedhetetlen.

„Fontos lenne elismerni, hogy a tengeri mentés nem vezethet automatikusan törvényes belépéshez az EU területére. Ez ugyanis arra ösztönzi a migránsokat, hogy rosszabbnál rosszabb állapotú hajókkal kíséreljék meg a veszélyes átkelést annak reményében, hogy kimentik őket” - mondta.

A Földközi-tenger középső medencéje mellett továbbra is kellő figyelmet kell fordítani a nyugat-balkáni migrációs útvonalra, és támogatni kell a térség országait – hangsúlyozta Gál Kinga.

(MTI)

Rovatok