Index Vakbarát Hírportál

Nem adna ki több korrupciós jelentést az EU

2017. február 4., szombat 12:13

Arról volt szó, hogy kétévente lesz, de hiába volt az Európai Bizottság szerint jó, nem folytatja a jelentés kiadását.

Az Európai Bizottság nem adna ki több jelentést az Európai Unió tagállamainak  korrupciós helyzetével, írta pénteken az EUobserver.

Jó volt, de hiába tervezték, nem kell több

A híroldal szerint Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke január végén levelet írt az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságát vezető Claude Moraesnek arról, hogy többé nincs szükség ilyen jelentésekre. A 2014-ben készült első jelentés elég jó volt, részletekbe menő áttekintést adott a korrupció európai helyzetéről, és megalapozta a további munkát, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ilyen jelentések folyamatos egymásutánja megfelelő módja lenne a folyatásnak - írta a bizottsági alelnök.

Ehhez képest a 2014-es jelentés idején az Európai Bizottság arról beszélt, hogy a továbbiakban kétévenként újabbakat készít, hogy „felmérjük, milyen előrelépést tudtunk együtt tenni”. A dokumentum megállapította, hogy a tagállamoknak meg kell erősíteniük az ellenőrzéseket, „nagyobb elrettentő erejű szankciókat” kell alkalmazniuk és javítaniuk kell az átláthatóságot.

Lenne rá igény

Az EUObserver felemlegette, hogy eközben például a Transparency International éves jelentése Romániát a legkorruptabb uniós országok közé sorolta. Bukarest sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet és a bűnügyi perrendtartást, ami miatt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is aggódik.

Juncker és Timmermans kijelentései, valamint a valóság közötti különbség feltűnően nagy

- idézte a brüsszeli hírportál Carl Dolant, a Transparency International európai igazgatóját. Az EUObserver véleménye szerint az ilyen nyilatkozatok és a korrupcióellenes jelentések jövőbeni megszüntetése "felbosszantják" az átláthatóságért küzdő aktivistákat.

Felvetődött az is, hogy a bizottságnak az EU intézményeit is górcső alá kellene vennie, de ezt ejtették, mondván, hogy erre „egy következő uniós korrupcióellenes jelentésben” kell majd visszatérni.

Amikor a kitűzött határidő eltelt anélkül, hogy a 2016-os jelentés elkészült volna, az átláthatóság mellett kampányolók abban reménykedtek, hogy Brüsszel majd később közzéteszi az újabb jelentést - írja az EUObserver.

(MTI)

Rovatok