Index Vakbarát Hírportál

Így szűrhetik, ki él vissza az uniós ingyenroaminggal

2017. február 8., szerda 16:28

A szolgáltatók már készülnek a szabályokkal. A legutóbbi négy hónap forgalmából figyelhetik, ki az, aki túl sokat telefonál külföldön.

A távközlési szolgáltatók több eszközzel is kiszűrhetik azokat, akik a roamingdíjak júniusi megszűnése után visszaélnek a felár nélküli külföldi telefonálással, de még nem dolgozták ki a konkrét módszert és a részleteket - derült ki az MTI körkérdéséből.

A roamingdíjak folyamatosan és jelentősen csökkentek az elmúlt években, 2017. június 15. után pedig megszűnnek. Az Európai Bizottság rendelete a visszaélésszerű roaming-használat megakadályozására január 6-án lépett életbe.

A Bizottság az első körben máshogy szabályozta volna a visszaélésszerű használatot, de ebből botrány lett, ezért átdolgozta a jogszabályt.

A mostani szerint nem rendeltetésszerű, ha valaki többet használja a telefonját az Európai Unió egyéb tagállamaiban, mint Magyarországon, amihez a legutóbbi négy hónapnyi roaming és hazai forgalmát figyelhetik, hangsúlyozta a Telenor. Emellett úgynevezett objektív indikátorokat is alkalmazhatnak, amelyekkel például kiszűrhető, ha egy ügyfél kártyája hosszabb ideje nem aktív Magyarországon, miközben sokat használják uniós roamingra. Azokra is figyelnek, akik több SIM-kártya időszakos használatával próbálnak visszaélni. A konkrét módszertan és a részletek - így például a bekérhető bizonyítékok listájának - kialakítása viszont még folyamatban van, közölte a Telenor.

A hatályos rendelet szerint a vizsgált időszakban visszaélésnél vagy nem rendeltetésszerű használatnál először SMS-ben tájékoztatják az ügyfelet, hogy két héten belül változtasson fogyasztási szokásain, vagy ha nem, többletdíjat számolhatnak fel.

A Telenor felhívta a figyelmet arra is, hogy az európai roamingszabályozás nem vonatkozik az úgynevezett alternatív roaming tarifákra, például ha az előfizetőnek van bármilyen uniós roamingszolgáltatása. Őket a szolgáltatóknak értesítenie kell. Ha az előfizető megerősíti, hogy az alternatív roaming tarifáját kívánja fenntartani, akkor azt alkalmazzák június 15. után is az európai barangolásainál.

A Magyar Telekom a válaszában azt hangsúlyozta, hogy a rendelet szerint a szolgáltatók maguk határozzák meg, pontosan mely objektív indikátorokkal vizsgálják a méltányos használatot. A szabályozásnak megfelelő díjcsomagokban alapvető szabályozási elvárás, hogy az ügyfél legalább előző négy hónapos forgalmi átlagát szükséges figyelembe venni, mielőtt a szolgáltató ilyen többletdíj fizetésére kötelez. A Telekom arra is felhívta a figyelmet, hogy a technikai megvalósítás részleteiről még várnak egy ajánlást.

A szolgáltató egyúttal méltatta az Európai Parlament és az Európai Tanács megegyezését a roamingdíjak június 15-től érvényes nagykereskedelmi árairól, amely a cég szerint lehetővé teszi, hogy a roaming ténylegesen megfeleljen a hazai díjszabásnak.

A Vodafone annyit közölt, hogy mindenben a jogszabályoknak megfelelően jár el, maximálisan szem előtt tartva az ügyfelek érdekeit. Az új előírásokat a megfelelő időben beépítik az ajánlatokba, de még korai lenne a június 15. utáni rendszer részleteiről, így az esetleges visszaélésszerű használat ellenőrzéséről beszélni.

(MTI)

Rovatok