Index Vakbarát Hírportál

Módosítaná az EU alapszerződését Orbánék fő szövetségese

2017. február 9., csütörtök 11:15

A lengyel kormánypárt megreformálná az EU-t, de attól fél, hogy kétsebességessé válik a közösség.

Az Európai Unió megreformálásáról beszélt varsói látogatásán Angela Merkel német kancellár Jaroslaw Kaczyńskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártelnökével. A PiS a Fidesz legfőbb uniós szövetségese. Jaroslaw Kaczynski legutóbb tavaly augusztusban járt Magyarországon, ahol Orbán Viktorral motorcsónakázott.

Beindítanák a marakodást

Jaroslaw Kaczyński javasolta az uniós alapszerződések módosítását - mondta a wpolityce.pl lengyel hírportálnak Ryszard Legutko európai parlamenti képviselő. Az alapszerződések átírását már a magyar miniszterelnök is pedzegette, de ez agyrém lenne Brüsszelnek.

A PiS elnöke Angela Merkelnek – Orbán Viktort visszhangozva – kifejtette, hogy növelni kell az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács szerepét, valamint csökkenteni az Európai Bizottságét. Azt mondta, „nem lehet azokhoz a széleskörűen alkalmazott lépésekhez folyamodni, amelyekkel - az alapszerződésektől távolodva - a centralizáció felé haladunk.

Jaroslaw Kaczyński arról is győzködte a kancellárt, hogy hiba lenne nehéz kilépési feltételeket szabni a briteknek, így „hatékonyan elriasztva a jövőben az EU-tól távolodni szándékozó országokat”. Az európai közösség „nem épülhet félelmekre, hanem egyenlő partnerek bizalmon alapuló szövetségének kell lennie”.

Ryszard Legutko szerint a német kancellár „általában egyetértett” Jaroslaw Kaczynski javaslataival az EU megreformálására, de „láthatóan távolságtartó az alapszerződések módosításánál”. Attól tart, hogy az az EU dezintegrációját indítaná el, mert a tagállamok „egymással ellentétes követelményeket és projekteket terjesztenének elő”.

A politikus úgy látta: a német álláspontban „enyhe változás” következett be, Angela Merkel helyeselte, hogy elkezdődjenek az egyeztetések a módosítások tervezeteiről. „Ez már egy kiindulópont” - értékelte a lengyel politikus. A német kancellár azonban nem javasolt új megoldásokat, bár beszélt a nemzetállamok fontos szerepéről.

Kipöckölnék Tuskot

A találkozó végén felmerült Donald Tusk újraválasztása is. A politikus a PiS fő riválisával, a Polgári Platformmal volt lengyel miniszterelnök. Nem sokkal azelőtt váltott és lett az Európai Tanács vezetője, hogy a PiS legyőzte a pártját a parlamenti választáson.

Ahogy arról korábban írtunk, idén jár le Donald Tusk mandátuma. Bár jogilag nem kell egyhangú döntés az újraválasztásához, de furcsa lenne, ha éppen a hazája ellenkezne.

„Az álláspontunk egyértelmű volt - nem támogathatjuk jelöltségét” - mondta Ryszard Legutko. Donald Tusk „nem is kérte, hogy a lengyel kormány támogassa jelöltségét, így nincs alapja annak, hogy támogassák” - szögezte le a lengyel EP-képviselő.

Szavai szerint Jaroslaw Kaczyński azzal érvelt, hogy az Európai Tanács jelenlegi lengyel elnöke egy „vitatott személy , különféle eljárások indultak ellene, „amelyek politikai, jogi, büntetőjogi felelősséget vonhatnak maguk után . Valószínűleg arra célzott, hogy Jaroslaw Kaczyński szerint Donald Tusk hanyagul járt el az ikertestvére, Lech oroszországi balesete után, és emiatt a hatóságok is vizsgálatot indítottak. A PiS oroszellenes vezetője korábban többször arra célzott, hogy a Kreml tette el láb alól a testvérét.

Félnek, hogy a többiek továbblépnek

Angela Merkel Beata Szydlo miniszterelnökkel is találkozott. Ryszard Legutko erről annyit árult el, hogy felvetődött a kétsebességes EU elképzelése, azaz hogy bizonyos tagállamok mélyebben integrálódjanak, akiknek pedig ez nem tetszik, maradjanak egy másik szinten és ne tartsák vissza a többieket.

Ryszard Legutko több szempontból is rossz ötletnek minősítette ezt az elképzelést. Angela Merkel se tartotta jónak, hogy „exkluzív klubok létezzenek, amelyekből mások ki vannak zárva . Az alapszerződések viszont olyan helyzeteket is figyelembe vesznek, hogy egy adott ország bizonyos téren nem akar részt venni az együttműködésben - fűzte hozzá. Ma is vannak olyan uniós tagállamok, melyek az euróövezethez, illetve a schengeni térséghez tartoznak, miközben más országok ezekhez nem csatlakoztak. Ez azt jelenti, hogy különböző helyzetekkel van dolgunk, és az alapszerződések lehetővé teszik az együttműködés megerősítését” - értékelte a német kancellár.

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes a kormány nevében „elégedetten fogadta és osztja Merkel kancellár értelmezését. Varsó és Berlin nem híve a közös piac megosztásának, és az elmélyített együttműködés ürügyén az EU-n belül létrejövő állandó megosztottságoknak sem .

(MTI)

Rovatok