Index Vakbarát Hírportál

Merkel is örül az EU-Kanada szabadkereskedelemnek

2017. február 18., szombat 13:01

A német kancellár szerint Trumppal együtt kell működni, de ezt a közös értékekre kell felépíteni.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) új minőséget képvisel a szabadkereskedelmi egyezmények között és mintául szolgálhat a további szerződésekhez - emelte ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben, miután Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel tágyalt.

A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy a CETA nemcsak vámokról szól, hanem többek között a szociális biztonságban és a fogyasztóvédelemben is mintaszerű, új szint.

Justin Trudeau szerint a CETA a közbeszerzéseknél és befektetéseknél, a munkajognál és a környezetvédelemnél is „modern, haladó” megoldásokat tartalmaz.

Európának, Kanadának és az ügyet kezdettől fogva támogató Németországnak is győzelem, hogy az Európai Parlament jóváhagyta az egyezményt. A CETA jó fizetéssel járó állásokat jelent a középosztálynak, új esélyeket a vállalkozásoknak Kanadában és az EU-ban is - tette hozzá.

Diplomatikusan beszélt Merkel Trumpról

Angela Merkel azzal ütötte el kérdést, hogy lehet-e Justin Trudeau egyfajta ellenpólus, „anti-Trump” az USA elnökével szemben, hogy Németország „elemi érdeke” a jó transzatlanti együttműködés. „Továbbra is ezért dolgozom, akkor is, ha egyes kérdésekben természetesen vannak nézeteltérések” – mondta Angela Merkel. Annyit azért hozzátett, hogy az együttműködést a közös értékekre kell felépíteni.

A nemzetközi közösség előtt álló kihívásokat csak közösen lehet megválaszolni, és „együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön”. Németország ebben a szellemben alakítja az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyát, függetlenül attól, hogy ki tölti be az elnöki tisztséget - mondta a német kancellár.

(MTI)

Rovatok