Index Vakbarát Hírportál

Magyarország is téma lesz az EP-ben

2017. február 26., vasárnap 16:32

Hétfőn az alapvető jogok magyarországi helyzetéről rendeznek meghallgatást az Európai Parlament belügyi bizottságában.

Az illegális migráció, illetve annak magyarországi kezelése is minden bizonnyal napirenden lesz az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága hétfői meghallgatásán - közölte Bakondi György a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója emlékeztetett rá, hogy a meghallgatást az EP szocialista frakciója kezdeményezte az alapvető jogok magyarországi helyzetéről. A magyar kormányt Trócsányi László igazságügyi miniszter képviseli, de a főtanácsadó a meghívottak között említett civil szervezeteket is. Közlése szerint az Amnesty International, a Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság képviselői is kifejthetik majd az álláspontjukat. Remélte, hogy az igazságügyi miniszter érdemben tudja majd cáfolni a civil szervezetek kifogásait.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint kettős beszéd van határőrizetről az Európai Unióban: politikai szinten elfogadják a szisztematikus határőrizetről szóló, a schengeni határátkelőknél torlódást okozó intézkedést, de az illegális migrációval szembeni fellépésnél „a külső határok őrizetében nem tapasztaljuk ugyanezt a szigort”.

Bakondi György kitért arra is, hogy a migrációval kapcsolatos kormányzati lépéseket a lakosság nagy többsége támogatja, és a kormány határozott szándéka, hogy a továbbiakban is mindent megtegyen a magyar lakosság védelme érdekében.

(MTI)

Rovatok