Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették Marine Le Pen mentelmi jogát

2017. március 2., csütörtök 15:09

A francia hatóságok durva képek megosztása miatt nyomoznak a szélsőjobboldali politikus ellen, aki az idei elnökválasztás egyik esélyese.

Felfüggesztette Marine Le Pen francia elnökjelölt, európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát csütörtökön a testület brüsszeli plenáris ülése. A lépést a francia hatóságok kezdeményezték, miután a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot vezető politikus az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé a Twitteren. „Erőszakos tartalmú fotók közzététele” miatt indítottak vizsgálatot ellene.

A képviselő – aki az idei francia elnökválasztás egyik éllovasa – három ilyen képet tett közzé Twitteren. Az egyiken James Foley amerikai riporter lefejezett holtteste volt látható. A politikus azután töltötte fel a képeket, hogy egy újságíró szerinte párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és a Nemzeti Frontot. Marine Le Pen a mentelmi jogára hivatkozva eddig visszautasította, hogy vallomást tegyen a rendőrségen.

Sajtóhírek szerint a bűncselekmény elkövetőire bizonyos körülmények között akár három év börtön és 75 ezer euró pénzbírság is kiszabható Franciaországban.

Az EP 2013-ban egy másik ügyben már felfüggesztette Marine Le Pen mentelmi jogát. Akkor a képviselő után azért vizsgálódtak, mert a muzulmánok utcai imádkozását Franciaország második világháborús német megszállásához hasonlította.

(MTI)

Rovatok