Index Vakbarát Hírportál

Uniós vihart kavarhatnak a Fidesz szövetségesei

2017. március 2., csütörtök 09:44

Az EU egyik vezetője nehéz helyzetben: a saját hazájának a kormánya ellenzi, hogy a székében maradhasson. Az ügy miatt Orbán Viktornak is főhet a feje.

A lengyel ellenzék egyértelművé tetetné a kormánnyal, hogy támogatja-e Donald Tusk újrajelölését az Európai Tanács (EiT) elnöki posztjára - közölték szerdán a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) képviselői varsói parlamenti sajtóértekezletükön.

Az EiT-ben ülnek össze az uniós állam- és kormányfők. Donald Tusk még a jobbközép PO éléről, a miniszterelnökséget otthagyva ült át a testület elnöki székébe, azóta viszont Lengyelországot a Jog és Igazságosság nevű konzervatív párt vezeti. Ahogy arról korábban írtunk, a mostani megbizatása idén év közben jár le.

„Cselszövés”

„Az EiT legfontosabb posztjára pályázó lengyel jelöltnek élveznie kell a lengyel kormány támogatását” – nyilatkozott Andrzej Halicki, a PO képviselője. „Néhány napja cselszövéssel van dolgunk, mely kétségtelenül egyedüli célt szolgál. Lengyelország pozícióját gyengítő kicsinyes játék ez” – jelentette ki.

Andrzej Halicki azokra a nyilatkozatokra utalt, amelyekkel lengyel politikusok a Financial Times hétfői cikkére reagáltak. A brit napilap névtelen forrásokra hivatkozva megírta: Beata Szydlo lengyel miniszterelnök sorra puhatolózik az Európai Unió többi tagországának állam- vagy kormányfőjénél, hogy hajlandóak-e Donald Tusk újraválasztása helyett egy másik lengyel jelöltet támogatni. A jelölt a PO soraiból megválasztott európai parlamenti képviselő, Jacek Saryusz-Wolski lenne.

„Elképzelhetetlen”, hogy Tusk maradjon

Orbán Viktor különösen kényes helyzetben találhatja magát. A Fidesz a PO-val közös európai parlamenti csoportban, az Európai Néppártban ül, és az uniós vezetők közül Donald Tusk véleménye áll sok kérdésben, például a migrációban a legközelebb a magyar kormányéhoz. A magyar párt viszont a most kormányzó Jog és Igazságossággal van nagyon jóban, amelynek elnöke, Jaroslaw Kaczynski kedden megerősítette: Donald Tusk semmiképpen sem számíthat Lengyelország támogatására. Elvben semmi akadálya, hogy az EiT vezetőjét így is megszavazzák, de elég furcs volna. Krzysztof Szczerski, az államfői hivatal külügyi államtitkára szerint egyenesen elképzelhetetlen lenne, hogy egyáltalán fontolóra vegyék a megbizatása meghosszabbítsát a hazája támogatása nélkül. „Egyelőre nincs szó” arról, hogy Jacek Saryusz-Wolski hivatalos jelölt legyen, de „jó jelöltségnek” tartaná.

Orbán is Tuskot támogatja?

Az Európai Néppárt (EPP) teljes mellszélességgel támogatja Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élére - jelentette be a héten Joseph Daul, a jobbközép pártcsalád elnöke.

Siegfried Muresan, a Néppárt szóvivője később azt közölte a Politico brüsszeli hírportállal, hogy Joseph Daul „az EPP egészének nevében nyilvánult meg, ide értve a néppárti állam- és kormányfők mindegyikét”. Ha ez így van, akkor Orbán Viktor a mostani legfőbb szövetségesével menne szembe.

(MTI)

Rovatok