Index Vakbarát Hírportál

Az EP-vel vizsgáltatnák az élelmiszerügyet

2017. március 3., péntek 11:36

Robert Fico szlovák kormányfő uniós aláírás-gyűjtést is indíthat amiatt, hogy ne lehessen gagyibban eladni ugyanzokat a termékeket keleten, mint nyugaton.

A kettős élelmiszerminőség gyakorlata egyértelmű csalás, és ha az Európai Unió nem tesz a helyzet megváltoztatásáért, Szlovákia európai polgári kezdeményezést indítványoz az ügyben - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön a visegrádi csoport kormányfőinek varsói találkozója után.

A csúcstalálkozón az Európai Unió jövőjéről, illetve a nemzetközi nagyvállalatok által forgalmazott élelmiszereknek egyes régi és új uniós tagországokban tapasztalható eltérő minőségéről tárgyaltak, utóbbiról szlovák kezdeményezés alapján.

A kettős élelmiszerminőség gyakorlatát Robert Fico elfogadhatatlannak, egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette. Egyúttal felszólította az Európai Parlamentet, hogy vizsgálja meg a törvényi környezetet, mivel "egyértelmű csalásról" van szó.

A Varsóban elfogadott V4-es nyilatkozatra utalva Fico azt mondta: világos felszólítást fogalmaztak meg, és meggyőződése, hogy az uniós kvázi-kormány, az Európai Bizottság reagálni fog. Ha ehelyett "nem tisztességes, hanem technokrata elbánást tapasztalnak", akkor Pozsony "a multinacionális vállalatok sértő gyakorlata" miatt európai polgári kezdeményezést indít. Ez egy olyan uniós szintű aláírásgyűjtés, amivel kötelezhetik a Bizottságot, hogy foglalkozzon egy témával, ha az EU-jogkört érint.

Robert Fico hangsúlyozta: a kettős élelmiszerminőség nem műszaki kérdés, hanem veszélyes politikai üzenet és az Európai Unió alapelvét érinti. „Vagy mindenki egyenlő, vagy kölcsönösen átverjük egymást.”

(MTI)

Rovatok