Index Vakbarát Hírportál

Mit tenne a női egyenjogúságért az EU-ban?

2017. március 7., kedd 00:51

Nőnap alkalmából jól megmondhatja Facebookon a magáét.

A nők bruttó órabére világszerte még mindig hatodával kevesebb, mint a férfiaké és sokkal kisebb esélyük van vezető pozícióra. Március 8-a a nemzetközi nőnap, amelyre az Európai Parlament számos rendezvénnyel készül. Ezeket online is lehet követni, a Facebookon pedig bárki kérdezhet Ernest Urtasun EP-képviselőtől, aki a nemek közötti egyenlőség helyzetéről készített jelentést.

Az EP nőjogi szakbizottsága öt téma köré szervezve foglalkozik a témával. Az EP-képviselők megvitatják a nők helyzetét a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területeken, vitáznak a nők elleni erőszakról, a nemeket figyelembe vevő politikai döntéshozatalról, a munka-magánélet egyensúlyáról és a bérkülönbségekről, valamint az ENSZ fenntartható fejlődési céljairól.

A szakbizottság március 8–9-én parlamentközi ülést tart, amelyen az EP-képviselők mellett a tagállamok és a szomszédos országok nemzeti parlamentjeinek képviselői is részt vesznek. Az EP brüsszeli látogatóközpontja, a Parlamentárium időszakos kiállítása Nick Danziger fotóit és filmjeit mutatja be tizenegy nőről, akiknek szembe kellett nézniük a háborúval. A kiállítást a Nemzetközi Vöröskereszt támogatja, március 7-én nyílik és ingyenesen látogatható egészen május 14-ig.

Ernest Urtasun zöldpárti spanyol képviselő élőben válaszol a kérdésekre a Facebookon szerdán délután. A politikus arról készített jelentést, hogyan alakult a nemek közötti egyenlőség az EU-ban 2014–2015-ben. A Parlament a jövő heti plenáris ülésen szavaz a dokumentumról.

(Európai Parlament sajtószolgálata)

Rovatok