Index Vakbarát Hírportál

Szigorítják az uniós élelmiszer-ellenőrzéseket

2017. március 14., kedd 09:09

Az Európai Parlament a héten szavaz a jogszabályról. A nőket gyalázó EP-képviselő, az uniós védelempolitika és az uniós alapszerződés szülinapja is téma lesz a héten.

Janusz Korwin-Mikke lengyel független képviselő  büntetésre számíthat a nőknek alacsonyabb bérezést sürgető, elfogadhatatlan kijelentései miatt - jelentette ki Antonio Tajani. Az Európai Parlament elnöke a testület strasbourgi plenáris ülésének kezdőnapján beszélt erről hétfőn.

Az ilyen beszédet „ebben a házban nem tűrjük el”: a testület szabályzata megköveteli a képviselőktől a kölcsönös tiszteletet, a vitákban nem tanúsíthatnak rágalmazó, rasszista, idgengyűlölő magatartást - hangsúlyozta.

Az Európai Parlament március elején indított vizsgálatot gyűlöletbeszéd miatt a lengyel képviselő ellen, aki épp nőnap előtt fejtegette, hogy a nőknek kevesebbet kell keresniük a férfiaknál, mert „gyengébbek és kevésbé intelligensek”.

Janusz Korwin-Mikke nem először néz szembe büntetéssel az Európai Parlamentben. 2015 októberében pénzbírsággal sújtották, miután egy júliusi parlamenti közgyűlésen náci karlendítést tett és a migránsokat „emberi szemétnek” nevezte.

Készülnek a születésnapra

A képviselők a négynapos plenáris ülésükön a március 9-10-ei uniós csúcsról, valamint az EU egyik alapszerződésének, a római szerződésnek a közelgő hatvanadik évfordulójára születő nyilatkozatról vitáznak szerdán. Ezen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részt vesz.

Szigorúbb ellenőrzések

Szerdán szavaz az uniós parlament az élelmiszer-ellenőrzések szigorításáról. A tervezet az ételek jobb nyomonkövethetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozza.

Az új jogszabály átfogó és hatékony ellenőrzést kínál az élelmiszerek és takarmányok, az állatorvosi és növény-egészségügyi követelmények, valamint a biotermékek és földrajzi védettséget élvező termékek ellenőrzési rendszerére.

A képviselők szavaznak arról a jogszabályról is, amellyel a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát öt százalékra, az ételhulladék arányát felére szorítanák, az újrahasznosítás arányát pedig a jelenlegi 44-ról 70 százalékra emelnék.

Beizzítanák a közös védelempolitikát

Az EP-képviselők a héten szorosabb védelmi együttműködést sürgetnek. Javaslatuk szerint az Európai Védelmi Ügynökséget és az állandó strukturált védelmi együttműködést saját uniós költségvetéssel rendelkező intézményként kell kezelni és fel kell állítani egy védelmi miniszterekből álló tanácsot is. A képviselők azt szeretnék elérni, hogy a tagállamok ténylegesen emeljék a védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékára, ami a következő évtizedre mintegy 100 milliárd euró pluszforrást jelentene.

A plenáris ülés témája lesz a német útdíj is, amely megengedte volna a német sofőröknek, hogy a gépjárműadójukból vonják le a tervezett útdíjat. A külföldieket hátrányosan megkülönböztető jogszabály miatt az Európai Bizottság elmarasztalta Németországot. Az EP szakbizottsága szerint a jogszabály az átdolgozása után is uniós jogot sért, az új rendelkezések még mindig kedveznek a német sofőröknek.

(MTI)

Rovatok