Index Vakbarát Hírportál

Kivételezhet az EU a németekkel

2017. március 15., szerda 17:41

Az Európai Parlament arra gyanakszik, hogy az Európai Bizottság túlságosan vajszívű volt a német kormány útdíjával.

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság elfogadta a jogszabályi változtatásokat, a német útdíjrendszer az állampolgárságon alapuló megkülönböztetés miatt továbbra is az uniós jog megsértésének minősül - közölték szerdai állásfoglalásukban az Európai Parlament (EP) képviselői.

Szerintük a jelenleg is érvényes tervezet szerint a bevezetni kívánt útdíj árát csak a német autósok vonhatják le gépjárműadójukból, azaz

nem rak többletterhet a német fogyasztókra, és így fenntartja az állampolgárságon alapuló közvetett megkülönböztetést.

Hangsúlyozták, hogy bármely úthasználatidíj-rendszer, amely állampolgársági alapon közvetlen megkülönböztetést alkalmaz vagy amely kizárólag a saját állampolgároknak előnyös adóügyi intézkedésekkel párosul, az az uniós jogszabályokban rögzített megkülönböztetés-mentesség elvének megsértésének minősül.

Az uniós parlament szerint közös uniós keretekre van szükség annak érdekében, hogy az EU-n belül következetes, tisztességes úthasználatidíj-rendszerek jöjjenek létre. A képviselők is kíváncsiak, hogy

az Európa Bizottság miért függesztette fel a Németországgal szembeni kötelezettségszegési eljárást.

Arra szólították fel a bizottságot, hogy tegye közzé az információkat a német hatóságok által ismertetett új intézkedések elemzéséről és azok összeegyeztethetőségéről az uniós joggal.

Az Európai Bizottság – miután tárgyalt a német hatóságokkal és az módosította a bevezetni kívánt útdíj szabályait – tavaly decemberben megállapította, hogy az útdíj jogszabályi módosításai „nem diszkriminatívak” és „teljesen összeegyeztethetőek az uniós joggal”.

Németország nem is titkolja: az útdíj célja az, hogy az országon nagy számban átutazó külföldi autósok is járuljanak hozzá az egyébként mostanáig teljesen ingyenes német autópálya-hálózat fenntartásához.

(MTI)

Rovatok