Index Vakbarát Hírportál

Szigorítanak az uniós fegyvertartási szabályokon

2017. március 15., szerda 09:24

A Bataclan támadói által is használt kiskapukat zárják be az eltérő tagállami szabályok között.

Jóváhagyta az Európai Parlament (EP) a vaktöltényes és a hatástalanított fegyverek szigorúbb ellenőrzését célzó felülvizsgált uniós szabályozást.

A képviselők keddi strasbourgi plenáris ülésén elfogadott szabályozás egy 1991-es uniós irányelvet szigorít. Az olyan kiskapukat zárják be vele, amelyeket a 2015 januárjában Párizsban elkövetett merénylők is kihasználtak hatástalanított fegyvereket beszerzésére, felújítására és újbóli működőképessé tételére.

Annak érdekében, hogy a riasztópisztolyok és hatástalanított fegyverek ne kerülhessenek „rossz kezekbe”, az új szabályozás szigorúbb ellenőrzési rendszert követel meg a tagállamoktól az ilyen fegyverek engedélyeinek kibocsátása és megújítására, valamint a fegyvertartási információk tagországok közötti automatikus cseréjét írja elő.

Mivel egyes uniós tagországokban engedély nélkül lehet árusítani az ilyen fegyvereket, a naprakész szabályozás egységesíti az eltérő tagállami intézkedéseket és ugyanolyan törvényi szabályozást ír elő az engedélyeztetésre, mint amilyen a valódi fegyverekre vonatkozik. A felülvizsgált irányelv emellett erősíti a szabályokat a lőfegyverek jelölésére, valamint világosan rendelkezik arról, hogy a hatástalanított fegyvereket be kell jelenteni a nemzeti hatóságoknál.

Az uniós parlament arra kérte az Európai Bizottságot, hogy még 2017 tavaszán fogadja el azt az irányelvet, amely nemzetközi szakértők bevonásával biztosítaná, hogy a hatástalanított fegyvereket visszafordíthatatlanul használhatatlanná tegyék - közölte az Európai Parlament.

(MTI)

Rovatok