Index Vakbarát Hírportál

Eurómilliárdokat dobunk ki feleslegesen fegyverekre

2017. március 20., hétfő 08:33

Többek között a védelmi együttműködés megerősítéséről tárgyaltak a múlt héten az Európai Parlament képviselői.

Sokat kell még tenni ahhoz, hogy a nemek közötti egyenlőség megvalósuljon. Az Európai Parlament kedden elfogadott állásfoglalása kiemeli, hogy jelentős a különbség a nők és férfiak fizetésében, amit mielőbb fel kell számolni. Az EP büntetést szabott ki Janusz Korwin-Mikke független, lengyel képviselőre a nőket sértő megjegyzései miatt.

A részvényeseknek nagyobb szerepük lesz a vállalatirányításban, például az igazgatók fizetésénél, valamint könnyebb lesz beazonosítani a cégvezetőket és részvényeseket az új szabályok szerint, amelyeket szintén kedden fogadott el a Parlament.

Az Egyesült Államok abortuszra vonatkozó általános tilalmi szabályairól is vitáztak a képviselők Christos Stylianides uniós biztossal. Donald Trump januárban írta alá a rendeletet, amely megtiltja, hogy olyan civil szervezetek kapjanak állami támogatást, amelyek bármilyen módon támogatják az abortuszt vagy információt szolgáltatnak róla, főként a fejlődő országokban.

Szerdán a környezet és a fogyasztók védelme volt a középpontban

Az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását, az ételek jobb nyomonkövethetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák az új szabályok, amelyeket szerdán fogadott el a Parlament.

A testület azt kérte egy jogszabály-tervezetben, hogy 2030-ra 70 százalékra emeljék a mai 44-ról az újrahasznosítás arányát. Magyarországon 2014-ben átlagosan fejenként 385 kilogramm háztartási hulladék termelődött, amelynek alig harmadát hasznosították újra vagy komposztálták.

Este az EU új északi-sarkvidéki szakpolitikáját vitatták meg. A képviselők a terület egyedi és sérülékeny ökoszisztémájának védelmét sürgették, és arra kérték a tagállamokat, hogy törekedjenek az északi-sarkvidéki olaj- és földgázkitermelés jövőbeli teljes betiltására.

Csütörtök: milíciák és tagállami hadseregek

Megálljt parancsolna annak a gyakorlatnak egy rendelet, hogy konfliktusból származó ásványkincsekből finanszírozzanak fegyveres csoportokat és emberi jogi sérelmek elkövetését.

Az EP állásfoglalása szerint hiába vannak meg a jogi alapok, hiányzik tagállamok politikai akarata, hogy új szintre emeljék és megerősítsék védelmi együttműködésüket. Évi több milliárd euró megy kárba a védelmi beszerzésekre fordított összegből a beszerzési folyamatok korlátai és a felesleges többletkapacitások miatt - mutattak rá a képviselők.

(Európai Parlament sajtószolgálata)

Rovatok