Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz csak szavakban nagy barátja a lengyel kormánypártnak

2017. március 21., kedd 13:15

Nem kell nagyon meglepődni rajta, hogy Orbán Viktor a lengyel ellenzéki jelöltet támogatta az Európai Tanács élére. A Fidesz mindig is Donald Tusk pártjával, a Polgári Platformmal tartott a törvényhozásban.

Nem olyan erős a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt szövetsége a VoteWatch elemzése szerint. A lengyel és a magyar kormánypárt a szavak szintjén egymás nagy barátai, Orbán Viktor gyakran nem hivatalosan is találkozik Jarosław Kaczyński pártelnökkel. A magyar kormányfő vétót lengetett be, ha a lengyelekre uniós szankciót szabnának ki a jogállami elvek megsértése miatt és a PiS több ponton is a Fidesz megoldásait, euroszkeptikus kiszólásait másolta.

A szavazatokban nem látszik a barátság

Az Európai Parlamentben viszont nem olyan nagy az összhang köztük. A Fidesz csak az esetek kétharmadában szavazott együtt a PiS-szel, miközben az előző lengyel kormánypárttal és a PiS riválisával, a Polgári Platformmal szinte mindig.

A másik uniós döntéshozó testületben, az EU Tanácsában is többször szavaztak együtt a magyar miniszterek a lengyelekkel, mielőtt Kaczyńskiék hatalomra kerültek volna. A VoteWatch összesítése alapján 81 százalékos volt az összhang a PiS-kabinet alatt. A polgári platformos Ewa Kopacz miniszterelnök idején ez az arány 88, elődje, Donald Tusk második kormánya alatt 86 százalék volt.

Éppen Donald Tusk zavart be nemrég a PiS és a Fidesz jó viszonyába. A politikus ma az Európai Tanács elnöke, de a lengyel kormány egy diplomáciai kamikaze-hadművelettel megpróbálta kipöckölni, amikor lejárt a megbízatása, miközben a többi ország vezetője is Tuskot akarta. Orbán Viktor végül beállt a sorba.

A magyar miniszterelnök azzal indokolta a döntést, hogy az ő saját európai pártcsaládja javasolta Tuskot, amelyhez mindketten tartoznak (a PiS egy másik, euroszkeptikus-konzervatív tömb tagja). Emiatt szavazott a többi esetben is a Fidesz inkább a Polgári Platformmal, állapítja meg a VoteWatch.

A visegrádiak csak a migrációban értenek egyet

Az eltérő pártállás a visegrádi négyek együttműködésébe is bekavar Magyarország és Lengyelország, valamint a szocialista vezetésű Csehország és Szlovákia között. Hiába próbálja Orbán Viktor úgy beállítani a csoportot, mint amely például képes Európa jövőjét meghatározni, „az általános nézettel szemben a tanácsi szavazási minták nem támasztják alá azt az elképzelést, hogy összetartó koalíció lenne a visegrádi országok között” – írja a VoteWatch.

A migrációról ugyanaz a véleményük, de

a kohéziójuk túlbecsült, mert más fontos ügyekben nem értenek egyet.

A két baloldali kormány sokkal inkább összetart egymással, mint a magyarral vagy a lengyellel, ahogy Varsó és Budapest között is sokszor vannak különbségek.

Borítókép: lengyel demonstráló a 2017-es március 15-i ünnepségen. Fotó: Fábián Tamás / Index

Rovatok