Index Vakbarát Hírportál

Belegondoltak már, mitől olcsók a távol-keleten gyártott ruhák?

2017. március 23., csütörtök 21:22

Valószínűleg rabszolga körülmények között dolgoznak, akik legyártják őket.

„Az a tény, hogy egyes üzletekben hihetetlenül olcsón lehet ruhát kapni  azt jelenti, hogy az azokat elkészítők  nagyon kevés pénzért dolgoztak,  és teljes valószínűséggel igen alacsony, a rabszolgasághoz  közelítő munkabiztonsági körülmények között,  biztonságilag nem megfelelő építményekben” – mondja Lola Sánchez Caldentey spanyol EP-képviselő.

Négy évvel ezelőtt egy egész ruhagyár égett le Bangladesben, 1100 ember halálát okozva. A Rana Plaza gyár az általunk jól ismert nagy márkáknak készített ruhákat, amelyeket mi olcsón megvásárolhatunk Európában.

Az Európai Parlament fejlesztési szakbizottsága arra kötelezné a ruhagyártókat, hogy tartsanak be egy egészségügyi és emberi jogi minimumot a dolgozóik munkakörülményeiben.

Nem vásárolhatunk akárkitől

A textilipar világszerte 75 millió embernek ad munkát, Ázsia azonban olcsó munkaerejével és alacsony áraival a legnagyobb textilexportőr a világon. Az EU textil-és ruhaimportjának több mint 70 százaléka Ázsiából érkezik.

Az alacsony árak és a minél rövidebb szállítási idő azonban azzal jár, hogy a dolgozók már-már veszélyes körülményeik között végzik a munkájukat.

A Rana Plaza ruhagyár tragédiája 2013-ban rámutatott, hogy milyen nagy a baj a textiliparban dolgozók körülményeivel és számos kezdeményezést indított el uniós és nemzeti szinten, főként önkéntes alapokon.

A Parlament fejlesztési szakbizottsága március 21-én fogadott el egy saját kezdeményezésű jelentést a témában. Azt szeretnék, ha születne egy uniós szabály, ami arra kötelezi a gyártókat, hogy megfelelő gondossággal járjanak el a gyártási folyamat során. Ide tartozik például, hogy a cégek ellenőrzik, hogy a folyamat minden lépcsője megfelel az OECD ajánlásainak és az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi sztenderdeknek.

„Ha nem teszünk egyértelművé egy kötelező keretet, meghatározva azt, hogyan működhetnek ezek a vállalkozások ha hagyjuk, hogy ez egy önkéntes kötelezettség legyen, akkor soha nem fogunk valódi elköteleződést látni az emberi jogok, munkajogok és társadalmi jogok tiszteletben tartásának területén” – mondta Lola Sánchez Caldentey.

A jelentésről várhatóan az áprilisi plenáris ülésen szavaznak az európai parlamenti képviselők.

Rovatok