Index Vakbarát Hírportál

Varsó nem nyugtatta meg az Európai Bizottságot

2017. március 23., csütörtök 07:21

Nem sikerült megoldani a lengyel jogállamisági gondokat, ha büntetni próbálnának, Orbán vétózna.

Varsónak egyelőre nem sikerült eloszlatnia a lengyel jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, sőt újabb problémás kérdések merültek fel az utóbbi időben - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának szerdai ülésén.

Frans Timmermans példaként említette a lengyel országos bírósági tanácsra vonatkozó reformterveket, amelyek szerinte aggodalomra adnak okot, mert veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét.

Orbán vétózna

Hatékonyabb lenne, ha az EU tagállamait is bevonnák a Brüsszel és Varsó közötti párbeszédbe, ezért javasolni fogja, hogy a kérdést vegye napirendre az uniós országok kormányait képviselő Tanács. Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek ülésén szeretné megvitatni a további lépéseket, ahogyan azt is, hogy a tagállamok hogyan kívánnak részt venni a párbeszédben. Nem zárta ki az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának lehetőségét, de úgy vélte, hogy az a kívánttal ellenétetes hatást válthat ki és nem segítené a megoldást.

A cikkellyel - az európai alapértékek súlyos és módszeres megsértésekor - végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogát is felfüggeszthetik. Ehhez a másik huszonhét tagország egyhangú támogatására van szükség, de Orbán Viktor miniszterelnök korábban kijelentette, nem fog támogatni semmilyen szankciót Lengyelországgal szemben.

Nem ijedtek be a figyelmeztető lövéstől

A lengyelek még nem tartanak itt, az Európai Bizottság az úgynevezett jogállamisági mechanizmussal vizsgálódik. Júliusban ajánlásokat fogalmazott meg Varsónak, decemberben pedig két hónapot adott a kormánynak arra, hogy rendezze az aggályos kérdéseket. Miközben számos jogvédő szerint a figyelmeztetés közel sem vette elejét a „jogállamiság további aláásásának” Lengyelországban, a varsói kormány bejelentette, hogy lezártnak tekinti a vitát.

Frans Timmermans egy friss német lapinterjúban arról beszélt, hogy a bizottságnak nagyobb támogatásra van szüksége a tagállamok részéről az európai alapértékek védelméhez Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. „A többieknek világossá kell tenniük, hogy ezek az értékek nem csak dísznek valók, mint egy bokréta” - mondta a brüsszeli testület alapjogokért felelős alelnöke, mert az Európai Bizottság egyedül nem tudja megvédeni ezen értékeket.

Az utóbbi időben sok bírálat érte Lengyelországot, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

(MTI)

Rovatok