Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben az uniós-török kapcsolatok

2017. március 23., csütörtök 07:46

Törökország rengeteg területen együttműködik az EU-val, de ezt aláássa a nácizás.

Elfogadhatatlannak nevezte Antonio Tajani európai parlamenti elnök, hogy Ankara náci módszerek használatával vádolta Németországot és Hollandiát. A két uniós tagállam megakadályozta, hogy a közelgő török népszavazás miatt török politikusok kampányoljanak náluk. Törökországban április 16-án tartanak referendumot az elnöki hatáskör kiterjesztéséről,

Elfogadhatatlan, hogy Törökország elnöke a nácizmusra utal egy demokratikus országgal kapcsolatban. Németország teljes mértékben biztosítja az alapvető szabadságjogok érvényesülését, Erdogan elnök ilyen megjegyzései pedig minden európaira nézve sértőek” - írta Antonio Tajani elnök hétfőn Twitter-oldalán.

Habár az EU és Törökország a migrációs politikától kezdve a kereskedelemig szinte minden területen együttműködik, a kapcsolat az utóbbi időben egyre feszültebbé vált.

Bukhat az uniós tagság

Törökország 1999 óta tagjelölt ország, tavaly novemberben azonban az EP-képviselők állásfoglalásban kérték a csatlakozási tárgyalások befagyasztását, amíg a török kormány vissza nem vonja a szükségállapottal hozott aránytalan elnyomó intézkedéseit. „Törökország nem mutatja ezt a politikai akaratot azzal, hogy a lépései egyre jobban eltérítik Törökországot európai útjáról” - mondták a képviselők.

Az Európai Parlament többször aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyre romlik az emberi jogok helyzete az országban. Egy képviselői delegáció tavaly augusztusban Törökországba utazott, hogy a helyszínen vizsgálódjon. Elmar Brok néppárti, német  delegációvezető elmondta, hogy úgy látják, a közelmúltbeli események miatt az ország távolabb került az EU-tól.

Migráció

Az EU és Törökország 2016 márciusában kötött megállapodást a migrációs válság kezelésére. Az egyezmény miatt lényegesen kevesebb menekült érkezett Európába, Törökország azonban már számos esetben megfenyegette az EU-t a megállapodás felbontásával, mondván, hogy az Európai Unió nem teljesíti az abban foglalt vállalásait.

Az EP-ben számos alkalommal kritizálták a megállapodást. Jeroen Lenaers néppárti, holland képviselő az állampolgári jogi szakbizottság januári ülésén elmondta: „ha azt akarjuk, hogy az egyezmény megfelelően működjön, akkor biztosítanunk kell, hogy a menekültek befogadásának körülményei sokkal jobbak legyenek”.

Kereskedelem

Az EU Törökország legnagyobb kereskedelmi partnere a kivitel tekintetében, az ország az Unió negyedik legfontosabb partnere. Az Európai Bizottság tavaly decemberben a két fél közötti vámunió felülvizsgálatát és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok kiterjesztését javasolta. Ha ennek részleteiről véget érnek a tárgyalások, a módosításokat az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia.

(Európai Parlament sajtószolgálata)

Rovatok