Index Vakbarát Hírportál

Büdös ügyeket hagyott hátra a volt EP-elnök

2017. március 25., szombat 22:06

Martin Schulz pénzügyi szabálytalanságait kifogásolják, aki Angela Merkel legerősebb kihívója Németország vezetésére az idei kancellárválasztáson.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága a 2015. évi zárszámadási jelentések megszavazásakor kifogásolta az EP korábbi elnökének tevékenységét. Martin Schulz a 2014. évi európai parlamenti választási kampányban szabálytalankodott, amit a szakbizottság már kifogásolt. Korábban nyilvánosságra került, hogy az Európai Parlament előző elnöke, jelenleg már a német szociáldemokrata párt elnöke és kancellárjelöltje nem mondott le brüsszeli napidíjáról még akkor sem, amikor már csak kampánytevékenységet folytatott. Az EP elnöki kabinetjét az intézmény költségén utaztatta a különböző kampányrendezvényekre.

Deutsch Tamás, a zárszámadásért felelős néppárti képviselő a szavazás után elmondta: a korábban ismert szabálytalanságokon túl fény derült arra is, hogy Martin Schulz az EP szigorú személyzeti szabályait figyelmen kívül hagyva hozta helyzetbe és segítette magas beosztásokba kabinetjének tagjait. Az Európai Parlament költségvetéséből saját maga döntött olyan külön juttatásokról saját közvetlen munkatársainak, melyekre semmilyen jogalapja nem volt.

Az elfogadott zárszámadási jelentés tartalmazza ezeket a kifogásokat és kéri az EP főtitkárát az akkori döntések felülvizsgálatára. „Példátlan, hogy egy uniós csúcsintézmény vezetője szabálytalanul és sajátjaként gazdálkodik annak költségvetésével. Kötelességünk megtenni mindent annak érdekében, hogy a szabálytalan döntéseket visszavonják és adott esetben a szabálytalanul kifizetett pénzeket visszafizessék” - tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Az ellenőrző bizottság kérte az EP főtitkárát a szabálytalanságok felülvizsgálatára. A zárszámadási plenáris vita után a jelentésről az Európai Parlament előreláthatóan április 27-én szavaz.

Rovatok