Index Vakbarát Hírportál

Csak az egységes Európa lehet szuverén

2017. március 30., csütörtök 21:51

Csak az egységes Európa szavatolja a függetlenséget, hangoztatták Orbán Viktor politikai családjának találkozóján.

Európai vezetők az Európai Néppárt máltai kongresszusának második napján az egység és a szolidaritás jelentőségét hangsúlyozták. A jobbközép pártcsaládnak a Fidesz-KDNP is tagja, az ülésen Orbán Viktor is felszólalt.

Tusk: csak az egységes Európa szavatolja a függetlenséget

„Csak az egységes Európa lehet szuverén Európa” – jelentette ki Donald Tusk. Az uniós állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elnöke kiemelte: csak a szuverén Európa garantálhatja a szabadságot és függetlenséget a polgárainak. Az egységes és szuverén Európának nincs alternatívája, eltökéltek és egységesek maradnak a jövőben is.

A feladatuk az, hogy megértessék a polgárokkal: az erős EU a legjobb garanciája a nemzeti és állami szuverenitásnak.

„Egy felelős patriótának nincs jobb alternatíva, mint az egységes és szuverén Európa.”

Nincs ellentmondás a liberális demokrácia és a rend, a biztonság iránti igény között, csak egy szabad és törvénytisztelő társadalom lehet biztonságban.

Merkel: azért fogadtuk be a menekülteket, mert ez volt helyes

Angela Merkel német kancellár kiemelte: ha az európai országok együttműködnek, sikeresebbek lehetnek, mint egyedül. A Néppárt „a legnagyobb erő az európai családban”, a szabadság, az igazságosság és a szolidaritás értéke köti össze, és mindig ezekre az értékeikre kell támaszkodniuk.

A német kancellár a migrációról kijelentette: azért fogadták be a menekülteket, mert ez volt a helyes, és segíteni kell az afrikai országoknak, hogy a saját kezükbe vehessék a sorsukat.

Juncker: a brexit új kezdet

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke kiemelte: „nehéz időket élünk, gazdasági válság, migráció, terrorizmus, brexit - a Néppárt felelőssége hatalmas”. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a britek kilépése nem mindennek a végét, hanem egy új kezdetet jelent, az uniós tagállamoknak tovább kell haladnunk.

Manfred Weber, a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője úgy vélte, „büszkének kell lennünk arra, amit az elmúlt évtizedekben elértünk”.

Aki szereti a szülőföldjét, annak igent kell mondania az erős Európára.

(MTI)

Rovatok